ΔΙΕΘΝΗ

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ… σε 60 δευτερόλεπτα. (ΒΙΝΤΕΟ)

«Μια ματιά στο τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, κοινώς γνωστό ως Grexit», αφιερώνει  η Telegraph υποστηρίζοντας ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια αλλαγή στο νόμισμα και μια φυγή κεφαλαίων.

 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο προηγούμενο νόμισμα, τη δραχμή, και κάποιοι προβλέπουν ότι η αξία της θα πέφτει συνέχεια.

Σε ένα βίντεο 60 δευτερολέπτων αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει με έλεγχο κεφαλαίων για να μαζέψει τις εκροές από τις τράπεζες.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποδυναμωθεί καθώς η ΕΚΤ θα αποσύρει τη στήριξή της και είναι πολύ πιθανή  κοινωνική αναταραχή.

Εάν γίνει default (στάση πληρωμών) λόγω χρέους και αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμά της τυπώνοντας χρήμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη πληθωρισμού και τιμών.

Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα είναι προσωρινό γιατί με την ανεργία πάνω από το 20% η Ελλάδα έχει πλεονάζων εργατικό δυναμικό για να αυξήσει την παραγωγικότητά της.