ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξαλλοι στο Μαξίμου με τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Για ποιους χτυπά η «καμπάνα»

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το Μαξίμου διαψεύδει κάθε σενάριο που κάνει λόγο για πρόωρες εκλογές και τραβά το "αυτί" στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν πως η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί εναλλακτική λύση στην παρούσα συγκυρία.

 

Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα για πρόωρες εκλογές και καλεί όσους διακινούν παρόμοιες ιδέες να είναι πολύ πιο προσεχτικοί στις τοποθετήσεις τους. Η καμπάνα δεν χτυπά  μόνο για τον Κώστα Χρυσόγονο αλλά και για όλους εκείνους κυρίως από την μειοψηφία προτιμούν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές από το να κλείσει μία συμφωνία με την οποία θα διαφωνούν και θα ζοριστούν να την ψηφίσουν στην Βουλή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της στο καταδείξει  στην ελληνική κοινωνία, ότι εκείνο που την ενδιαφέρει είναι η επίτευξη συμφωνίας στην διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες. 

Εξ αυτού του λόγου προέκυψε και το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον για την συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κάμψει τις αντιστάσεις του ΔΝΤ τις οποίες σε μεγάλο βαθμό και θεωρεί ανεξήγητες και να βρει σημεία επαφής με το Ταμείο στις αντιρρήσεις του οποίου προσκρούει αυτήν την στιγμή το κλείδωμα της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην κυρία Λαγκάρντ ήταν η πρόταση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και η χρηματοδότηση σταδιακά. Πρόκειται για το λεγόμενο «μορατόριουμ απαιτήσεων» που επιδιώκει η Αθήνα, σε παράλληλη διαβούλευση με τις Βρυξέλλες, και το οποίο προβλέπει την μετάθεση της συζήτηση για τα ακανθώδη θέματα – όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά – σε μεταγενέστερο χρόνο, πιθανότατα στη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για τη «μεγάλη συμφωνία».