ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πέντε σημεία Βαρουφάκη για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24ης Απριλίου προσβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Παράλληλα δεν κρύβει το γεγονός πως η κυβέρνηση αγωνιά, όπως και οι πολίτες, για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών και αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο μικρομεσαίων στελεχών των θεσμών, τα οποία "αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα".

 

"Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ' αρχήν κατάληξη, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική" αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας με εταίρους και λοιπούς δανειστές. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος απαιτείται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη πέντε σημείων: 

  1. Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις). 
  2. Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. 
  3. Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες. 
  4. Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
  5. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις, που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική. 

Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. 

Τέλος, αναφερόμενος σε ζητήματα ρευστότητας και δημοσίων εσόδων, ο κ.Βαρουφάκης επεσήμανε ότι "προφανώς και επηρεάζει τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι κληρονομήσαμε μια ακόμα "τρύπα" στον προϋπολογισμό του 2015. 

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει μεριμνήσει σχεδιάζοντας ρυθμίσεις και μη υφεσιακά μέτρα που θα καλύψουν αυτό το κενό. 

Ήδη, τα έσοδα του Μαρτίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες του προϋπολογισμού και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεισέφερε σε λίγες μέρες υπερδιπλάσια έσοδα από εκείνα που είχε συνεισφέρει ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για τις 75 δόσεις σε πέντε μήνες".

 Διεθνής τύπος: «Ζήτησε έλεος» ο Βαρουφάκης από τη Λαγκαρντ και εκείνη του απάντησε με…περικοπές σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ.

 Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές»

 "Η Ελλάδα δεν θα σωθεί πληρώνοντας το ΔΝΤ"