ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «plan b» της κυβέρνησης σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές

Απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα έδωσε ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

 

 

Μιλώντας στην εκπομπή "Στον Ενικό" ο κ. Κάμμενος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, την εξεταστική για το μνημόνιο, το ελληνικό χρέος και τη στάση της Γερμανίας.

Υπογράμμισε ότι η κυριαρχία της χώρας, ο ορυκτός της πλούτος, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων πολιτών δεν υποθηκεύονται. Δεν αρνήθηκε τον "έντιμο συμβιβασμό" με τους δανειστές, πρόσθεσε όμως ότι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους τους οδηγεί στο να μην έχει ο συμβιβασμός τέτοιο χαρακτήρα. Εκτίμησε με βάση την συμπεριφορά των δανειστών ότι "δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία". Υπενθύμισε ότι η εντολή του ελληνικού λαού συνοψίζεται στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, το σταμάτημα της εσωτερικής υποτίμησης και το σταμάτημα της πολιτικής "που διέλυσε την χώρα".

Αν οι δανειστές της χώρας, αρνηθούν τα συμφωνηθέντα που συμπεριλαμβάνουν την καταβολή των δόσεων στη χώρα, τότε δεν θα πληρώνουμε τις δόσεις και θα φροντίσουμε να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία, όπως μπορούμε, αλλά αυτό σημαίνει πως "εκείνοι επιλέγουν το αδιέξοδο" ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι αν προκύψουν διλήμματα που θέτουν σε αμφισβήτηση τη βούληση του ελληνικού λαού, τότε "εκείνος θα μιλήσει με εκλογές ή δημοψήφισμα". Ανέφερε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες η χώρα δεν έχει πάρει τίποτα, εντούτοις πληρώνει τις δόσεις της και ταυτόχρονα λειτουργεί, ενώ σε ότι αφορά τις πληρωμές δεν αμφισβήτησε "τα μετρητά του ΔΝΤ που θα πληρωθούν", αλλά την ΕΚΤ και τους δανειστές.

Συμπλήρωσε ότι συνιστούν "κόκκινες γραμμές" η μη περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις παραγωγικών μονάδων, της ΔΕΗ, του ΟΛΠ ή του Ελληνικού. Απέκλεισε, επίσης, την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ενώ ερωτηθείς για σχετική συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, παρέπεμψε σε απαντήσεις εκ μέρους του κ. Σακελλαρίδη.

Στάθηκε ιδιαίτερα οξύς απέναντι στη Γερμανία, λέγοντας πως θέλει την πολιτική υποταγή της χώρας, καθώς και να στείλει το μήνυμα πως "στην Ευρώπη κάνει κουμάντο η Γερμανία" και έθεσε το ερώτημα "πότε ξανά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε σε αλλαγή της κυβέρνησης μιας χώρας;"

Ο κ. Καμμένος είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν συμφωνήσει ή υπογράψει οτιδήποτε δεσμευτικό για τη χώρα.

To plan B της κυβέρνησης

Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση ρήξης, αφού διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί Grexit, πρόσθεσε ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία του ελληνικού λαού.

Ανέφερε ότι σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνάψει συμφωνίες με όσους μπορεί, εκτός των δανειστών, ενώ ως παραδείγματα έφερε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Μ. Ανατολής. "Έχουμε απλωθεί σε όλο τον κόσμο, και οι επαφές μας αποδίδουν" είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Καμμένος. Πρόσθεσε δε ότι αν οι δανειστές αποφασίσουν να θέσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, πέραν του ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται, επιπλέον αναλαμβάνουν "να σβήσουν" και ένα χρέος 320 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Στα άκρα η σύγκρουση στη Βουλή, για τα Μνημόνια – Εν μέσω διασταυρουμένων πυρών ο Τσίπρας.

 "Φωτιά" βάζει στη Κυβέρνηση ο Λαφαζάνης : Κάθε υποχώρηση θα ισούται με Βατερλώ