ΔΙΕΘΝΗ

«Βλακώδεις» οι απαιτήσεις σας για πολεμικές αποζημιώσεις μας λένε οι Γερμανοί

Απορρίπτει ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για πολεμικές επανορθώσεις, δηλώνοντας ότι οι νέες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες ανέρχονται σε 278,7 δισ. ευρώ, είναι «βλακώδεις».

 

«Ειλικρινά, βρίσκω ότι είναι βλακώδεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ερωτηθείς σχετικά με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο, σε τελευταία ανάλυση, να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη ώστε να ξεπεράσει την κρίση δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει.

«Και αυτό το περιθώριο δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή τις πολεμικές αποζημιώσεις», συνέχισε ο Γκάμπριελ, που είναι ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να παραμείνει στην ευρωζώνη, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν του είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά της.

«Η χώρα αυτή (Γερμανία) είναι έτοιμη να βοηθήσει (την Ελλάδα) να ξανασταθεί στα πόδια της -επιπλέον, κατά τη σταθερή γνώμη μου μέσα και όχι έξω από το ευρώ», δήλωσε. «Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό, εξακολουθεί να μην είναι πολύ ξεκάθαρος σε μένα», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο θέλει να κλείσει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και αξιωματούχοι έχουν επιμείνει επανειλημμένα ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το ζήτημα αυτό, αναφερόμενοι σε μια πληρωμή 115 εκατ. μάρκων που είχε γίνει στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο επανέλαβε ότι για το Βερολίνο το ζήτημα «έχει κλείσει, νομικά και πολιτικά».