ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το Euro Working Group. Τι «εντολή» έδωσαν οι δανειστές στην Ελλάδα

Πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να «ξεπαγώσει» η χρηματοδότηση δέχτηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού Euro Working Group η Ελλάδα.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι εταίροι διαμήνυσαν ότι τα περιθώρια στενεύουν και τα χρήματα τελειώνουν.   

Στη τηλεδιάσκεψη, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 5μμ, μετείχε από ελληνικής πλευράς ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν μετά το Καθολικό Πάσχα και οι μελλοντικές επαφές με την Ομάδα των Βρυξελλών. 

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η λίστα των 26 σελίδων των μέτρων Βαρουφάκη. Κατά ορισμένες όμως ευρωπαικές πηγές η ελληνική πλευρά παρουσίασε και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να έρθει πιό κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προυποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας.

Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου ένα δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σελιδης έκθεσης Βαρουφάκη η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν και τα μέτρα δεν έγιναν, ακόμη, γνωστά το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι στην ελληνική πλευρά ασκήθηκε πίεση στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκανν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να δεσμευτεί και για αλλαγές στο ασφαλιστικό και το ζήτημα των εξαιρέσεων του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες με την Ομάδα των Βρυξελλών είχαν διακοπεί στις 31 Μαρτίου. 

 Έρχεται νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις

 Το Iskra του Λαφαζάνη καλεί την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους θεσμούς

 Παραδοχή- σοκ! Η Κύπρος έκανε ασκήσεις επί χάρτου για Grexit