LIFESTYLE

Η φυλακή και η κατάθεση ψυχής του Γιάννη Ζουγανέλη

Ο γνωστός τραγουδιστής-ηθοποιός και παρουσιαστής σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε και όλους και για όλα. Χαρακτηριστική όμως ήταν η περιγραφή του για τα όσα βίωσε κατά την φυλάκισή του. 
 

Πως είναι να κλείνει κανείς τα 18 του χρόνια μέσα στη φυλακή ως πολιτικός κρατούμενος και πόσο έχουν αλλάξει οι πολιτικές σας πεποιθήσεις από τότε, που φυλακιστήκατε γι’ αυτό;

« Καταρχήν οι πολιτικές μου πεποιθήσεις παραμένουν να τάσσονται με τον αδικημένο. Το ότι φυλακίστηκα δεν μου έκανε καθόλου καλό. Ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ. Είναι πάρα πολύ άσχημο να μπαίνει κανείς φυλακή. Στα δεκαεπτά με πιάσανε. Εγώ μπήκα 17 χρονών στο Πολυτεχνείο, το 1973, ήμουνα ο ποιο μικρός φοιτητής και μπήκα ακριβώς στο μεταίχμιο. Είμαι της γενιάς κατεξοχήν του Πολυτεχνείου, δεν αποποιούμαι αυτή τη γενιά και δεν ισχύει αυτό που λένε κάποιοι, ότι είναι γενιά προδομένη, παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπήκε στην εξουσία. Όλοι οι άλλοι παραμένουνε. 

Συνέβαλαν, αντιστάθηκαν, στην ψευτοευδαιμονία. Τουλάχιστον οι ιδεολογικά προοδευτικοί, αυτοί που είναι στη διαδικασία με το δίκιο. Που υπερασπίζονται τον αδικημένο. Π
ονάνε για τον άλλον. Που δεν είναι ατομιστές. Το κυρίαρχο σύνθημα το οποίο δεν ξεπεράστηκε, το έκανε αυτή η γενιά. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Φυσικά ακόμα επιμένω γι’ αυτό. Και ψωμί δεν υπάρχει για όλους και ελευθερία δεν υπάρχει, ούτε παιδεία. Επίσης να σου πω το εξής. Επιμένω ακόμα και πιστεύω ακόμα. 

Η φυλακή ήταν πάρα πολύ σκληρή διότι συνέβησαν πάρα πολλά. Μας είχαν οι χουντικοί, που ακόμα υπάρχουν νοσταλγοί και μάλιστα ο ελληνικός λαός τίμησε με μεγάλο ποσοστό. Γι’ αυτό δεν ταυτίζομαι μ’ αυτή τη λογική, γιατί δεν έχω ανάγκη να χαϊδέψω κανέναν. Εδώ βγάλανε μεγάλο ποσοστό από το Δίστομο στη χρυσή αυγή -και έλεγα μάλλον καλά τους κάνανε οι Γερμανοί. Εγώ δεν είμαι από τους ανθρώπους να χαϊδεύω αυτιά. Είμαι εξοργισμένος μ’ αυτά τα πράγματα.

Στη φυλακή μας βάλανε λοιπόν οι χουντικοί, μαζί με τους ποινικούς κρατούμενους. Και μετά που πήγα να κάνω μπάνιο, αφού δεν με πειράξανε είναι από τύχη. Για πήγαινε 17 χρονών παιδί να ‘ρθει ο μπρατσαράς που δεν κάνει τίποτα άλλο να σε παρενοχλήσει σεξουαλικώς».

πηγή : newspistol.com