ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «καβγάς» της Λαγκάρντ με τον Βαρουφάκη – Ολόκληρος ο «καυτός» διάλογος

Να «καλοπιάσει» τον Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εν μέσω πιέσεων για να επιτευχθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς και να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις έστειλε το μήνυμα πως με τον τρόπο αυτόν θα ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία, που αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Είχε προηγηθεί «καβγάς» της κ. Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή μια αναφορά της για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τις επιπτώσεις του Grexit στον ελληνικό λαό, που επανέφερε την Πέμπτη σε συνέντευξή της στο κανάλι CNBC.

Ο διάλογος που έγινε μεταξύ τους περιγράφεται ως εξής:

«Θα είναι καταστροφή για τον ελληνικό λαό η έξοδος από την Ευρωζώνη. Θα είναι ολέθριο λάθος αν το επιτρέψετε ή το επιδιώξετε. Εμείς και οι υπόλοιποι Θεσμοί είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά οι Ελληνες θα βιώσουν φρικτές καταστάσεις».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Γιάνης Βαρουφάκης  απάντησε: 

«Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ:εννοεί το Grexit). Αλλά, δεν θα είναι αναίμακτη η κατάσταση για κανέναν (συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ, της Ευρώπης και της ΕΚΤ) εάν αυτό συμβεί. Βοηθήστε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και περάστε το μήνυμα στην ΕΚΤ να μην συμπεριφέρεται εχθρικά στην Ελλάδα και να σταματήσει την ασφυξία». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία της στο Atlantic Council, η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η δανειακή δόση της Ελλάδας έφτασε στο Ταμείο. «Ναι, έχω πάρει πίσω τα χρήματά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά και προχώρησε σε μια τοποθέτηση που αποτελεί τη θέση της για τη συνεργασία με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους Θεσμούς.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα -είπε η γενική διευθύντρια- δεν είναι να μιλάμε αλλά να κάνουμε τη δουλειά. Οι ελληνικές αρχές, μαζί με τους εκπροσώπους των τριών Θεσμών, όπως τους αποκαλούμε τώρα, πρέπει να καθίσουν κάτω να κάνουν τη δουλειά, να εστιάσουν στον στόχο του τι επιδιώκεται για την Ελλάδα».

Τονίζοντας μία μία τις λέξεις, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο στόχος αυτός είναι «η ανοικοδόμηση και σταθεροποίηση της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η κυριαρχία της χώρας». Αναφερόμενη εμμέσως στην άρον άρον συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την Κυριακή του καθολικού Πάσχα, η επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι η ίδια και τα στελέχη που ασχολούνται με την Ελλάδα εργάζονται για να τη βοηθήσουν ανεξάρτητα από μέρες και τοποθεσίες…

 Το κρυφό σχέδιο των δανειστών για το χρέος

 Ο Θοδωρής, ο Έλληνας σωματοφύλακας της Κριστίν Λαγκάρντ.

 Τι απάντησε ο Βαρουφάκης στη Λαγκάρντ όταν του ανέφερε το Grexit

 «Δεν ξέρω αν ο Βαρουφάκης κάνει αυτά που συμφωνήσαμε». Επιφυλακτική η Λαγκάρντ ρίχνει "βόμβα" και για το ασφαλιστικό