ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για εκλογές και χρεοκοπία – Δεν προλαβαίνει να διαψεύδει το Μαξίμου

Καταιγισμός αρνητικών δημοσιευμάτων με αναφορές σε πρόωρες εκλογές ή χρεοκοπία «πλήττουν», τις τελευταίες ώρες, το Μαξίμου το οποίο δεν προλαβαίνει να διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια αυτά, θεωρώντας μάλιστα ότι δυναμιτίζουν το ήδη εύθραυστο κλίμα των διαπραγματεύσεων, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών «πνίγουν» τις δυνατότητες ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επέκριναν με σκωπτικό τρόπο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές. Οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία, η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται για χρεοκοπία και θα απογοητευτούν όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι  συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εντατικούς ρυθμούς για μία αμοιβαία επωφελή λύση και την 24η Απριλίου δεν θα υπάρξει το τέλος του κόσμου.

Νωρίτερα κυβερνητικές διέψευδαν δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, περί ύπαρξης μυστικού σχεδίου για πρόωρες εκλογές και τόνιζαν ότι «η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια». Πρόσθεταν δε ότι «συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα».

Η κυβέρνηση  πάντως εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι σχεδιάζει ένα πακέτο προτάσεων που θα προσεγγίζει τη χρυσή τομή, «με μέτρα που και ανάσα στα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα θα προσφέρουν, αλλά και έσοδα στα κρατικά ταμεία θα επιφέρουν, αφού το δημοσιονομικό αποτέλεσμα τίθεται ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας».

Έτσι η Αθήνα σκοπεύει:

– να ανοίξει στο ασφαλιστικό μέτωπο το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ιδίως στις Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ
– να προωθήσει μέτρα σταθερής φορολογικής απόδοσης που μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ(!), μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι "θεσμοί" δεν έχουν πεισθεί από το εισπρακτικό πακέτο "μιας χρήσης" που έχει παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ, ύψους 6-8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε σχετικά: