ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ένταση άρχισε ο διάλογος για τις συλλογικές συμβάσεις

Η συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και λίγη ώρα μετά μια ομάδα στελεχών του ΠΑΜΕ, δεκάδες μέλη του οποίου πραγματοποιούν ως αυτήν την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ανέβηκε στο κτίριο όπου πραγματοποιούνταν η τριμερής συνάντηση, για να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του κοινωνικού διαλόγου.

 

 

Η περίπου δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, η οποία είχε λάβει την άδεια να επιδώσει το ψήφισμα μπήκαν στην αίθουσα, όπου διεξάγεται η τριμερής διέκοψαν τη διαδικασία και έκαναν λόγο για «προσχηματικό διάλογο», ενώ υποστήριξαν ότι εάν ο υπουργός Εργασίας ήθελε να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να το κάνει καταθέτοντας άμεσα στη Βουλή.

«Έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται στους κοινωνικούς εταίρους τα νομοσχέδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Εμείς εμμένουμε στον διάλογο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αποφάσιζαν μονομερώς. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη. Κάποια σωματεία θεώρησαν ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να παρέμβουν με αυτό τον τρόπο. Τους δεχτήκαμε. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτός ο τρόπος βοηθάει στην προσπάθειά μας ή δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια παρέμβαση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη λήξη του επεισοδίου.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ, ενώ εισάγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

 Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και επιδοτήσεις ενοικίου και σίτισης: Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια