ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση της Ουάσιγκτον: Αθήνα και θεσμοί να αφήσουν τη ρητορική και να εργαστούν για λύση

Μήνυμα τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τους θεσμούς να αφήσουν τη ρητορική και να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας έστειλε, μέσω του Bloomberg, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του στην Ουάσινγκτον με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

 

 

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους και να προχωρήσουν στον καθορισμό των πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Ο ίδιος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, αλλά και οι θεσμοί να είναι πιο λογικοί. 

«Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ζήτημα. Αυτό όμως στην πραγματικότητα σημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες τις λεπτομέρειες. Τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, το πρόγραμμα. Και πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη συνέχεια και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί όταν εργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση, και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο» δήλωσε.

Τόνισε επίσης ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να μειώσουν τη ρητορική και να προχωρήσουν στην τεχνική εργασία του καθορισμού των πολιτικών που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. «Προφανώς, θα ήταν καλύτερα αν οι εργασίες αυτές είχαν γίνει πριν από έξι εβδομάδες και όχι τις επόμενες έξι εβδομάδες, όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η δουλειά πρέπει να γίνει» είπε.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως αυτό «θα προκαλέσει μια τεράστια αναταραχή και στερήσεις στην Ελλάδα».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «κανένας δεν θα πρέπει να νομίζει πως όλο το ρίσκο μιας τέτοιας αλλαγής είναι προβλέψιμο και, ακόμα και αν το ρίσκο μετάδοσης είναι πολύ μικρότερο απ' ότι ήταν το 2012 και νωρίτερα, ωστόσο δεν θα είναι καλό να υπάρξει μια τέτοιου είδους αβεβαιότητα σε μια παγκόσμια οικονομία που τώρα ανακάμπτει από μια βαθιά ύφεση».

Διαβάστε επίσης: