ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενταση στα Εξάρχεια μετά τον «πόλεμο» στα Προπύλαια

Στα Εξάρχεια και στην οδό Στουρνάρη, έξω από το Πολυτεχνείο έχει μεταφερθεί εδώ και λίγη ώρα ο κλεφτοπόλεμος των κουκουλοφόρων με τις δυνάμεις τvn MAT. Οι ταραξίες έχουν ανάψει φωτιές και έχουν στήσει οδόφραγμα επί της Στουρνάρη, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων πιο κάτω, κοντά στην οδό Πατησίων.

 

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια, από κουκουλοφόρους, μπορεί να έχουν σταματήσει, αλλά η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας παραμένει τεταμένη.

Οι αντιεξουσιαστές, μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν -πετώντας βόμβες μολότοφ και πέτρες σε άνδρες των ΜΑΤ- κατευθύνθηκαν από την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια, όπου έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων. Στη συνέχεια, όμως, έκαναν αναστροφή και κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Συντάγματος, μέσω της Σταδίου, ενώ αργότερα επέστρεψαν στα Προπύλαια.

Oμάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να μπει στην υπό κατάληψη Πρυτανεία. 

Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης από τις συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι νεαροί έχουν βάλει φωτιές σε κάδους στην οδό Ιπποκράτους και επιτίθενται με καδρόνια.  

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, ενώ σημειώθηκαν και οδομαχίες με αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια.

Η κυκλοφορία στο σημείο έχει διακοπεί, ενώ το κτίριο βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό.

Οι ομάδες των κουκουλοφόρων επιχείρησαν να διεισδύσουν μέσα από τη συγκέντρωση πολιτών που αντιτίθενται στη λειτουργία των μεταλλείων της Χαλκιδικής, προκειμένου να πλησιάσουν στην είσοδο του ΕΚΠΑ, ωστόσο με έφοδο που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ πρόλαβαν να τους απωθήσουν.

Στα επεισόδια που ξέσπασαν μπροστά από το ΕΚΠΑ συμμετείχαν και οι καταληψίες. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και ξύλα εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ ενώ χρησιμοποίησαν ακόμη και πυροσβεστήρες που είχαν αφαιρέσει από τους χώρους του πανεπιστημίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει από το βράδυ της Τετάρτης την είσοδο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στον πανεπιστημιακό χώρο που τελεί υπό κατάληψη εδώ και 18 ημέρες.

 Επεισόδια στα Προπύλαια – Μάχες σώμα με σώμα των ΜΑΤ με αντιεξουσιαστές – Βίντεο