ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση από τον Λευκό Οίκο. Θέλει «συντεταγμένη λύση» για την Ελλάδα

Προς το συμφέρον της διεθνούς και της αμερικανικής οικονομίας είναι η Ελλάδα να βρει μια συντεταγμένη λύση στα οικονομικά της ζητήματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
 

“Η διεθνής οικονομία, και σίγουρα η αμερικανική οικονομία, θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

ωρίτερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να κατεβάσουν και οι δύο πλευρές τους τόνους και να προχωρήσουν στον καθορισμό των πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, αλλά και οι θεσμοί να είναι πιο λογικοί. Παράλληλα, σημείωσε πως ένα Grexit θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις δεν είναι προβλέψιμες.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Bloomberg πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην τεχνική εργασία της κατάρτισης λίστας με τις αλλαγές και τις πολιτικές που είναι έτοιμη να εφαρμόσει, έτσι ώστε να μπορέσει να εργαστεί με τους θεσμούς και τα δύο μέρη να καταλήξουν σε αμοιβαία κατανόηση ως προς τον δρόμο για τη συνέχεια, αλλά και για να βγουν από τον κύκλο της κρίσης.

Όπως τόνισε, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να μειώσουν τη ρητορική και να προχωρήσουν στην τεχνική εργασία του καθορισμού των πολιτικών που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. «Προφανώς, θα ήταν καλύτερα αν οι εργασίες αυτές είχαν γίνει πριν από έξι εβδομάδες και όχι τις επόμενες έξι εβδομάδες, όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η δουλειά πρέπει να γίνει», σχολίασε.

Ερωτηθείς από το Bloomberg αν οι ΗΠΑ έχουν οικονομικό ενδιαφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Lew τόνισε: «Είναι προς το συμφέρον όλων να επιλυθεί το ζήτημα. Αυτό όμως στην πραγματικότητα σημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, το πρόγραμμα. Και πρέπει να υπάρξει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη συνέχεια και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί όταν εργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση, και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο».