ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη με το χρόνο για τον… «έντιμο συμβιβασμό» – Τι «βλέπει» το Μαξίμου – Οι πιέσεις των δανειστών

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Εuroworking group, της Τετάρτης,  δεν αποκλείεται να υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής, εάν επιβεβαιωθεί η πρόοδος των συνομιλιών από την επιτάχυνση των ρυθμών στις διαπραγματεύσεις. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος, με το τακτικό Εurogroup της 11ης Μαΐου να είναι η πιο καθοριστική συνεδρίαση για συμφωνία, αφού την επομένη η Αθήνα καλείται να πληρώσει μία ακόμη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Για πρόοδο στις συνομιλίες με τους δανειστές μιλούν τα τελευταία 24ωρα κυβερνητικές πηγές και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις των τεχνοκρατών, θα δώσουν αποφασιστική ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση δεν ελπίζει σε πολλά από το Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λεττονίας, αλλά εκτιμά ότι οι συνθήκες θα ωριμάσουν την επόμενη εβδομάδα και θα έχουν αποτύπωση αυτής της προόδου σε συγκεκριμένες αποφάσεις και κινήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες μέσω διαρροών διαψεύδουν  πως επετεύχθη τώρα συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα – που έτσι και αλλιώς υπήρχε θεωρητικά από τον Μάρτη – και πως οι δύο πλευρές μιλάνε απλά για κάποια αγκάθια.

Αντιθέτως, μεταφέρουν ένα σκηνικό όπου ο προϋπολογισμός ελέγχεται λεπτομερώς, υπάρχουν τρύπες και ασάφειες, τα ελληνικά μέτρα δεν επαρκούν και απαιτείται ο προσδιορισμών περί των 2-3 δισ. από τις δαπάνες.

«Η διαπραγμάτευση είναι ένα διαρκές μπρα ντε φερ και ο χρόνος πλέον μετράει ανάποδα για μας» σημειώνουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαφορές με τους πιστωτές είναι καθαρά πολιτικές. Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και οι συνθήκες δείχνουν εξαιρετικά πιεστικές, επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αμετακίνητος στα τέσσερα σημεία διαφωνίας τα οποία και αφορούν στα εξής:

  • εργασιακά(ομαδικές απολύσεις)
  • αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ
  • η φιλοσοφία που θα διέπει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • αλλαγές στο ασφαλιστικό

Διαβάστε σχετικά: