ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα κάγκελα οι Δήμαρχοι – Ετοιμάζουν πόλεμο με την κυβέρνηση – Δεν θέλουν να δώσουν τα αποθεματικά

Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν συνεδρίαση, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ούτως ώστε να βρεθεί κοινή γραμμή αντίδρασης στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, με την ΚΕΔΕ να καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων.

Το κλίμα είναι φορτισμένο και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί. 

Το μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Αποστόλης Κοιμήσης δήλωσε στον ΣΚΑΪ:

 «Δεν πρόκειται να δώσουμε τα αποθεματικά των ΟΤΑ. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αντισυνταγματική». 

Αρκετοί δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώγος Καμίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνούν με την άποψη ότι οι δήμοι δεν πρέπει να δώσουν τα αποθεματικά τους. 

Τι δήλωσε ο Πατούλης στην Bild

«Εξέγερση δημάρχου εναντίον Αλέξη Τσίπρα».

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της Bild, που φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, και αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιτίθεται μέσω της γερμανικής εφημερίδας στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως πράττει σαν δικτάτορας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: 

«Αυτή η κυβέρνηση ενεργεί σαν δικτάτορας. Είναι μια άμεση επίθεση στις εκκλησίες. Δεν ήταν υπηρέτες της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς με την νοοτροπία μιας σοβιετικής ηγεσίας».

Τι τους είπε ο Υπουργός: 

Ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: 

  • Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών
  • Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. 
  •  
  • Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. 
  •  
  • Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.

Διαβάστε επίσης: