ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήξη με την κυβέρνηση. Απειλούν με λουκέτο οι δήμοι

Οι περιφερειάρχες αντέδρασαν με έντονο τρόπο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καλούνται να καταθέσουν τα διαθέσιμα χρήματα των ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό του Απριλίου, που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, μετά τη λήξη της σύσκεψης δήλωσε:

«Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διάθεσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ»

Οι Δήμοι απειλούν με λουκέτο 

Τι δήλωσε ο Πατούλης στην Bild

«Εξέγερση δημάρχου εναντίον Αλέξη Τσίπρα».

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της Bild, που φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, και αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιτίθεται μέσω της γερμανικής εφημερίδας στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως πράττει σαν δικτάτορας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: 

«Αυτή η κυβέρνηση ενεργεί σαν δικτάτορας. Είναι μια άμεση επίθεση στις εκκλησίες. Δεν ήταν υπηρέτες της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς με την νοοτροπία μιας σοβιετικής ηγεσίας».

Τι τους είπε ο Υπουργός: 

Ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: 

Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών
Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. 
 
Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. 
 
Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.

Διαβάστε επίσης: