ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ – Το δίλημμα: Συμφωνία και μετά εκλογές

Σύμφωνα με το Reuters η κ. Μέρκελ θα πιέσει τον κ. Τσίπρα να "τρέξει" τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να δοθούν στην Ελλάδα λεφτά. 

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας θα αναφέρει ότι είχαμε πει το έχουμε κάνει. Τώρα πρέπει και εσείς να βοηθήσετε.  

Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.  

Στο τραπέζι επίσημα και ανεπίσημα θα αφήσει η κυβέρνηση να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξουν εκλογές. 

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλέιται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό το μήνυμα ότι η ίδια επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία.

Θα τονίσει ωστόσο ότι για να γίνει αυτό εφικτό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην λήψη συγκεκριμένων και κοστολογημένων μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας.

Επίσης… 

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group δίνει στην ελληνική πλευρά το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογούσε.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται επίσης να θέσει ζήτημα εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Με βάση αυτό ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει ένα θετικό πολιτικό μήνυμα σήμερα, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για ένα θετικό κείμενο απο το αυριανό Eurogroup.

Με βάση αυτό, θα προτείνει εντατικές διαβουλεύσεις του Brussels Group απο το Σάββατο μέχρι το αργότερο την Τετάρτη, ώστε την Πέμπτη, τελευταία μέρα του μήνα, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup προκειμένου να επικυρώσει μία συμφωνία.

Σε περίπτωση που οι δανειστές επιλέξουν την ρήξη, η ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζει ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά" προσθέτει ωστόσο ότι αν η ρήξη ήταν η επιλογή των εταίρων, γιατί να περίμεναν ως τώρα και να μην το είχαν κάνει απο τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης: