ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο παγκόσμιος χάρτης ευτυχίας. Η θέση της Ελλάδας

Η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους του πλανήτη, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, είναι η Ελβετία. Ακολουθούν η Ισλανδία, η Νορβηγία και ο Καναδάς. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της διεθνούς έρευνας για την ευτυχία που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη και φέρνει την Ελλάδα στην 102η θέση μεταξύ 158 χωρών.

 

 

Η Ελλάδα σημείωσε μάλιστα τη μεγαλύτερη "πτώση ευτυχίας" παγκοσμίως, μέσα σε ένα μόλις έτος.

Η χώρα μας έχασε σχεδόν 1,5 βαθμούς στο δείκτη ευτυχίας μεταξύ της περιόδου 2005-2007 και της περιόδου 2012-2014, με τη μοναδική χώρα που πλησιάζει το επίπεδο πτώσης της Ελλάδας να είναι η Αίγυπτος, με 1,23 μονάδες.

Σημειώνεται πως η οικονομική κρίση, οι πολιτικές λιτότητας και τα εργασιακά, ήταν οι κυριότερες αιτίες για τη μείωση της ευτυχίας την ώρα που η Ισλανδία σημείωσε ακριβώς την αντίστροφη πορεία σε ότι αφορά την αισιοδοξία των πολιτών της.

Στην πρώτη δεκάδα εντάσσεται και η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται 15η θέση. Η "κυρίαρχη" στην Ε.Ε. Γερμανία βρίσκεται στην 26η θέση, η Ισπανία της κρίσης του Νότου στην 36η και η επίσης Μεσαογειακή Ιταλία, στην 50η.

Η φετινή έκθεση είναι η τρίτη κατά σειρά που επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την ευτυχία προκειμένου να επηρεάσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη έκθεσή τους το 2012.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία, το κατά κεφαλή ΑΕΠ, την κοινωνική υποστήριξη (το να μπορεί κάποιος να βασιστεί σε κάποιον άλλον), την εμπιστοσύνη (υπολογίζεται με βάση την απουσία διαφθοράς στην πολιτική ή τις επιχειρήσεις), την ελευθερία στις επιλογές που κάνει ο καθένας για τη ζωή του και τη γενναιοδωρία.

Οι 13 πρώτες χώρες της κατάταξης είναι οι ίδιες που ήταν και το 2014, αλλά έχουν αλλάξει μεταξύ τους θέσεις, σημείωσε ο Τζέφρι Σακς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Γης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και εκ των συγγραφέων της μελέτης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σημείωσε ότι οι χώρες αυτές συνδυάζουν τον πλούτο με την ισχυρή κοινωνική υποστήριξη ενώ και οι κυβερνήσεις τους είναι σχετικά έντιμες και υπεύθυνες.