ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο της Μέρκελ στον Τσίπρα. Στέλνει λίστες με φοροφυγάδες

Στοιχεία ελλήνων καταθετών στην Ελβετία τα οποία περιλαμβάνοντας σε CD έχει αγοράσει  η Γερμανία και προτίθεται να τα δώσει στην Αθήνα, προκειμένου να τα αξιοποιήσει ώστε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

 

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν τα Νέα Σαββατοκύριακο,  η Γερμανία έχει προσφερθεί να δώσει και στην κυβέρνηση τα στοιχεία των Ελλήνων φοροφυγάδων που κρύβονται πίσω από κωδικούς στις ελβετικές τράπεζες αν και μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον.

Η Γερμανία διαπίστωσε ότι η συνεργασία με την Ελβετία για τον έλεγχο των ύποπτων καταθέσεων δεν μπορεί να αποφέρει καρπούς. Ετσι, αφού απέρριψε την ελβετική πρόταση το  2010 να φορολογήσει τις γερμανικές καταθέσεις στην Ελβετία και να αποδώσει το φόρο, το Βερολίνο αγόρασε CD με καταθέτες στις Ελβετικές Τράπεζες.  Ίδρυσε την Αρχή αυτοκαταγγελίας για φοροδιαφυγή στην οποία προσφεύγει ο ενδιαφερόμενος,  πληρώνει τους οφειλόμενους φόρους και ένα πρόστιμο και αποδίδεται φορολογικά ελεύθερος.

Σε αυτά τα CD, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, δεν περιλαμβάνονται μόνο Γερμανοί αλλά και πολίτες άλλων χωρών. Κατά τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί είτε να αξιοποιήσει αυτά τα CD είτε να αγοράσει η ίδια δεδομένα φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν έχει υπάρξει προσφορά στην ελληνική κυβέρνηση αλλά η οδός που μπορεί να ακολουθηθεί είναι απλή: Να απευθυνθεί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φόρων της Γερμανίας και να ζητήσει πληροφορίες για τα φορολογικά CD .

 Τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου σε υποθέσεις «μαύρου» χρήματος

 Πόσο πρέπει να φοβούνται οι Έλληνες φοροφυγάδες της… Ελβετίας;