ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δημοψήφισμα για «κακή» συμφωνία, όχι σε εκλογές – Μας εξαπάτησε η ΕΚΤ

Tην εκτίμηση ότι θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στην εκπομπή στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «καιροφυλαχτεί για την αποτυχία της χώρας», ενώ κατηγόρησε τους πιστωτές για εκβιασμούς. Έκανε, μαλιστα, λόγο για υπαναχώρηση της ΕΚΤ και εξαπάτηση στο ζήτημα της ρευστότητας.

 

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι η ΕΚΤ ξεγέλασε την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αναδιπλώθηκε από τις αρχικές διαβεβαιώσεις για αύξηση της ρευστότητας. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Στις 18 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε μια απόφαση πολιτικά κα ηθικά ανορθόδοξη για τη μείωση του πλαφόν στην αγορά ομολόγων, μπλοκάροντας έτσι τις τράπεζες από τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούν τη γενική κυβέρνηση. Το λάθος μας ήταν ότι πειστήκαμε από μια προφορική συμφωνία» είπε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι εξαπάτησε την ελληνική κυβέρνηση και δεν τήρησε μια προφορική δέσμευση για την αύξηση του πλαφόν στην αγορά ομολόγων. «Θεωρήσαμε καλόπιστη την προφορική επισήμανση και θεωρήσαμε επίσης ότι η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου θα τηρηθεί» σημείωσε. 

«Όταν θέσαμε εγώ στον κ. Ντάισελμπλουμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, αποκάλυψε τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και τα ζητήματα που θέτουν οι δανειστές: μείωση συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ, ομαδικές απολύσεις και υφεσιακά μέτρα

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αναιρεθούν πολλά σημεία της συμφωνίας του Φλεβάρη. «Μετά τις 20 Φεβρουαρίου γίνεται μια μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω πολλά από αυτά που είχαν συμφωνήθηκαν. Αρκούσε μια υπογραφή μου και μια συμφωνία στο email Χαρδούβελη, αλλά δεν έχω πάρει αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό» επισήμανε. 

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας οι δανειστές «εκβιάζουν την Ελλάδα μέσα από τη χρηματοδοτική ασφυξία για να την αναγκάσουν να κάνει πίσω από τις δεσμεύσεις της». 

Επιπλέον, άφησε αιχμές για το σπάσιμο του εμπιστευτικού της διαπραγμάτευσης από τους εταίρους, κάνοντας λόγο για «νεά μοντζιέρα διαρροής ψευδών ειδήσεων», παραδέχθηκε ωστόσο αδυναμίες και έλλειψη εμπειρίας της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις της διαπραγμάτευση, «αλλά όχι με δική μας ευθύνη».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι είχε δημιουργήσει ένα ναρκοπέδιο στη σημερινή κυβέρνηση, με αιχμή τη δίμηνη παράταση που έθετε ασφυκτικό όριο διαπραγμάτευσης. «Καιροφυλαχτούν, καραδοκούν να σκοντάψει η κυβέρνηση και έκανε λόγο για ισχυρά κέντρα της ευρωπης και οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στήσει παγίδα, προσδοκώντας στην «αριστερή παρένθεση».

«Παραλάβαμε τα ταμεία σε απελπιστική κατάσταση. Μέσα σε 20 ημέρες από την ανάληψη της διακυβέρνησής μας, είχαμε έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ, λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών» υποστήριξε.  

Αναφερόμενος στη στάση της Άνγκελα Μέρκελ είπε:

«Η Καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση. Μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν χρεοκοπία για την κυρία Μέρκελ και για την Ευρώπη». 

«Όχι» σε εκλογές, «ναι» σε δημοψήφισμα

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγο γι'αυτό, ωστόσο είπε ότι το δημοψήφισμα είναι το μόνο αποκούμπι, σε περίπτωση ισχυρών πιέσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή. Δήλωσε, πάντως, πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία, απέφυγε ωστόσο να θέσει το ερώτημα που θα έθετε στον ελληνικό λαό. 

«Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης και των πολιτικών» είπε, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. 

Η τρόικα ζητά να ξανάρθει στην Αθήνα

«Το mail Χαρδούβελλη αποτυπώνει τις προσδοκίες των δανειστών, δεν άλλαξαν άποψη τα τεχνικά κλιμάκια που διαπραγματεύονται μαζί μας. Και αυτό επισήμανα στον κ.Γούνκερ και την κυρία Μέρκελ, ότι αυτό είναι πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, γιατί διαπραγματευόμαστε με ανθρώπους που θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν…» τόνισε ο Πρωθυπουργός. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι δανειστές θέλουν να επαναφέρουν την τρόικα ως μοντέλο ελέγχου. 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη διαγραφή χρέους, σημειώνοντας ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να επέλθει με διάφορους τρόπους όπως αναδιάρθρωση ή roll over. 

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και υπογράμμισε ότι η διαγραφή χρέους δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά ως «αγκάθι» μεταφέρεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, εξετάζει να υπάρχει υποχρέωση οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία σε πλούσια νησιά και οι συναλλαγές πάνω από 50-70 ευρώ να γίνονται με πιστωτική κάρτα. «Για βραδιές σπατάλης να γίνεται υποχρεωτικά με πιστωτική ώστε να εισράττει το κράτος τον ΦΠΑ» ανέφερε.

Απαντήσεις για Βαρουφάκη

«Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι τη μιλάνε αυτοί, βεβαίως με ριζοσπαστικές θέσεις. Ο κ. Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αιτιολογώντας τον «ανασχηματισμό» στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας. 

LIVE- Μπες εδώ και παρακολούθησε ζωντανά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου

LIVE- Simultaneous translation into English for Alexis Tsipras first live interview