ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Όσοι πάνε Ελλάδα να έχουν μαζί τους μετρητά -Τα ΑΤΜ μπορεί να κλείσουν

Προκλητική προειδοποίηση προς τους Βρετανούς τουρίστες, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, εξέδωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία,  πρέπει να έχουν μαζί τους μετρητά, καθώς μπορεί να τα χρειαστούν σε περίπτωση που κλείσουν τα ΑΤΜ, λόγω κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Όπως αναφέρει  δημοσίευμα της Telegraph, το βρετανικό ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους ταξιδιώτες που έχουν επιλέξει τη μεσογειακή χώρα για τις διακοπές τους να έχουν μαζί τους «αρκετά χρήματα ώστε να καλύψουν έκτακτες ανάγκες και τυχόν απροσδόκητες καθυστερήσεις». 

Επιπλέον, οι ταξιδιωτικοί ειδικοί συστήνουν στους Βρετανούς να πάρουν μαζί τους αρκετά μετρητά για τουλάχιστον τρεις με πέντε ημέρες, μαζί με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Η Telegraph, αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έφτασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία, όταν οι υπουργοί Οικονομικών απέκλεισαν ένα «μεγάλο» πρόγραμμα διάσωσης όπως συνέβη το 2010 και το 2012. Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Και συνεχίζει πως οι οικονομολόγοι λένε ότι η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις αποπληρωμές που έχει για το καλοκαίρι, τότε η χώρα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ. «Οι ειδικοί λένε πως ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές, μπορεί να οδηγήσει σε bank run και ως απάντηση να χρεαστεί να κλείσουν τα ΑΤΜ των τραπεζών».

Ο Bob Atkinson, του Travelsupermarket.com, πιστεύει ότι μπορεί να επαναληφθεί αυτό που συνέβη και στην Κύπρο το 2013, όταν οι τράπεζες περιόρισαν τις αναλήψεις και κάποια καταστήματα και εστιατόρια σταμάτησαν να δέχονται πιστωτικές κάρτες.

«Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες, έχετε το νου σας στις ειδήσεις, ελέγξτε τις επίσημες ταξιδιωτικές οδηγίες και βεβαιωθείτε πως έχετε πρόσβαση σε έναν συνδυασμό από διαφορετικές επιλογές πληρωμής», σημειώνει ο Atkinson.

Ωστόσο, ο ΕΟΤ διαβεβαίωσε την βρετανική εφημερίδα ότι δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας αν και επισήμανε ότι οι τουρίστες συνιστάται να έχουν μαζί τους και μετρητά και κάρτες όταν ταξιδεύουν σε οποιονδήποτε προορισμό.

Διαβάστε σχετικά:

 Δε βρίσκω την Ελλάδα «συναρπαστική», τη βρίσκω «τρομακτική»