ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις- Οι «κόκκινες γραμμές»

Θετική εξέλιξη έως την Κυριακή για τη συμφωνία Ελλάδας – εταίρων «βλέπει» το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

 

 

Οι κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες με νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την επισφράγιση της συμφωνίας. 

«Το κλίμα στο EuroWorking Group ήταν καλό και η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης για συμφωνία…» προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι. 
Σημειώνεται ότι την Πρωτομαγιά ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στην καθιερωμένη πορεία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της, όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Brussels Group.

«Κόκκινες γραές» για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθώμμν/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Αντίθετα, εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, υπό το φως της χθεσινής συνεδρίασης του EuroWorking Group και οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, η εσωτερική πολιτική κατάσταση και θέματα σχετικά με τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που συνέρχεται το απόγευμα. Συνολικά, θα συζητηθεί η τακτική της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν. Επίσης, αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει άμεσα συμφωνία, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιθυμούν και οι πιστωτές.

Διαβάστε επίσης: