ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ξεσφίξει τη «θηλιά» γύρω από την Ελλάδα, ο Ντράγκι;

Στα χέρια του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, βρίσκεται η «δόση οξυγόνου», που αναζητά η Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης και της ρευστότητας και εκείνος το γνωρίζει και πιέζει…

Σε λίγες ώρες συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα, συναντήθηκαν χθες σε πολιτικό επίπεδο  Δραγασάκης – Τσακαλώτος με τον Ντράγκι, ώστε να αποφευχθεί ένα «κούρεμα» των εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ παραμένει το στοίχημα της διεκδίκησης για έκτακτη αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 2-3 δισ. ευρώ ή η συνέχιση του δανεισμού μέσω του ELA, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική ασφυξία μέχρι τα μέσα Μαΐου, με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Μετά τη συνάντηση του με τον Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη, ο κ. Δραγασάκης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Σήμερα είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική. Προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και  να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Επιπλέον η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να καταβάλει περίπου 200 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 6 Μαΐου και άλλα 770 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Κι όλα αυτά με την παρατεταμένη ασφυξία να απειλεί την εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά και τις δυσμενείς προβλέψεις της Κομισιόν που έριξε την εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2015 στο 0,5%, από 2,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε 180%.

Διαβάστε σχετικά: