ΚΟΙΝΩΝΙΑ

‘Οταν ο Σφακιανάκης αποκαλούσε την Μερκούρη «θεά του κ..λου»

 Η ιστορία έχει καταγράψει τη θετική ή την αρνητική πορεία όσων την προκάλεσαν. Η Μελίνα Μερκούρη είναι μία από τις προσωπικότητες που προκάλεσε την ιστορία κι εκείνη ανταποκρίθηκε. ‘Αλλοι κρατούν από την Μελίνα όσα έκανε στην καλλιτεχνική της διαδρομή, παγκοσμίως, και άλλοι απαξιώνουν την ενασχόλησή της με την πολιτική, την περίοδο δηλαδή που ασχολήθηκε με το υπουργείο πολιτισμού γιατί από την περίοδο της χούντας η Μελίνα είχε πολιτική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. ‘Ενα είναι το σίγουρο, ότι η Μελίνα έγραψε ιστορία με πράξεις και όχι με λόγια. Οι πράξεις της καταγράφονται και κρίνονται αλλά είναι πράξεις. 

 Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος καλλιτέχνης που αδιαμφισβήτητα έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην ελληνική μουσική σκηνή, ο Νότης Σφακιανάκης που τον τελευταίο καιρό δεν μας απασχολεί τόσο με την υπέροχη φωνή του αλλά ούτε και με πράξεις. Φροντίζει να έρχεται στην επικαιρότητα μέσω των ακραίων απόψεων που εκφράζει συνήθως από την πίστα. Τη μία υπέρ της Χρυσής Αυγής, την άλλη με ναζιστικούς χαιρετισμούς κ.α. ‘Ολα αυτά πάντα στο πλαίσιο των «φιλοσοφικών» του αναζητήσεων και συνοδευόμενα από τσίχλα, κομπολόι, χρυσή αλυσίδα και αν ο καιρός το επιβάλλει και από γούνα. 

 Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ιστορία θα καταγράψει τις πράξεις του Νότη Σφακιανάκη, όπως εκείνες της Μελίνας, γιατί η ιστορία όταν καταγράφει λόγια το κάνει για λογαριασμό εκείνων που πρώτα έπραξαν και μετά μίλησαν και δίδαξε σε όλους ότι τα λόγια χωρίς πράξεις είναι του αέρα ή του…κώλου.