ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό μήνυμα Τσίπρα εν όψει Eurogroup

Τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από το αυριανό Eurogroup περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

 

 

 

Θέλουμε στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, ανέφερε – σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου – ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι.

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Επιπλέον, ο αρχηγός του έτερου κυβερνητικού κόμματος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε σε δηλώσεις του την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά, σημειώνοντας πως η κυβερνηση συνεχίζει το έργο της ενωμένη και αποφασισμένη. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και με αυτή θα προχωρήσει».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αρχή της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς για την κατάσταση, για το πόσο έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις και για το τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε κυρίως γύρω από την τακτική που εχει ακολουθηθεί έως τώρα, όχι μόνο σε επίπεδο Brussels Group, αλλά και σε επίπεδο συναντήσεων με ξένους παράγοντες συνολικά του αντιπροέδρου της κυβερνησης κ. Δραγασάκη και των υπουργών κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτου.

Επίσης, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν ότι χρειάζεται να αποδειχθεί στην πράξη η βούληση για αμοιβαία επωφελής συμφωνία. «Έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και πληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία και παραμένουν διάφορες σε εργασιακά, ασφαλιστικό, δημοσιονομικό και ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στις τηλεφωνικές επαφές του κ. Τσίπρα, συνεργάτες του επιβεβαίωναν ότι γίνονται, χωρίς, ωστόσο, να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος, στο αυριανό Eurogroup την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Διαβάστε επίσης:

 Πάμε για Eurogroup-θρίλερ. Οι εκβιασμοί των δανειστών και οι προσδοκίες του Τσίπρα