ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυο εβδομάδες προθεσμία… Αγώνας δρόμου για συμφωνία – Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Το χθεσινό θετικό νεύμα, του Eurogroup, με τη συνοδεία όμως μιας αυστηρής ματιάς, θεωρείται ως βήμα προόδου το οποίο οδηγεί στην αναγκαστική επιτάχυνση των διαδικασιών, που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία και σε μια ανάσα ρευστότητας.

Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει πως δεν περίμενε κάτι περισσότερο από το
Eurogroup, ωστόσο ελπίζει ότι μετά την κίνηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ είναι «απελευθερωμένη» να αντιμετωπίσει το όποιο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας προκύψει στην ελληνική οικονομία και να αποτραπεί έτσι τυχόν «ατύχημα». Με την ενέργειά της άλλωστε η Αθήνα να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ που έληγε σήμερα (ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ) έδειξε ότι πιστεύει σε μία συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα εξάντλησε κι άλλο τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Με φόντο τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βελγική πρωτεύουσα, αλλά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις, συνεδριάζει εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο στις 2 το μεσημέρι.

Εκεί, οι Γιάνης Βαρουφάκης και Νίκος Παππάς (που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο eurogroup μαζί με τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη) αναμένεται να ενημερώσουν τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια, είναι αυτός που θα περιγράψει την τακτική βάσει της οποίας θα πορευτεί η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, ενώ το λόγο θα πάρουν και οι υπουργοί.

Κύκλοι της κυβέρνησης πάντως, δεν κρύβουν ότι το Brussels Group κρατάει ακόμα σκληρή γραμμή άμυνας σε κομβικά θέματα, όπως είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», ενώ εκτιμά ότι «πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά, αλλά χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία και σε αυτά».

Διαβάστε σχετικά: