ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κατέθεσε ο Σημίτης στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Στο ρόλο του ΚΥΣΕΑ αναφέρθηκε διεξοδικά ο Κώστας Σημίτης κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην Υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

 

 

 

Ξεκινώντας την κατάθεσή του είπε στο δικαστήριο: "Με καλέσατε και θέλω να συμβάλω στην απονομή Δικαιοσύνης.  Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με παράνομες πράξεις κατηγορουμένων, η γνώση  μου προκύπτει από όσα διάβασα στις εφημερίδες και αποφάσισαν τα δικαστήρια."

Ο πρώην Πρωθυπουργός ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ την περίοδο που υπογράφηκαν οι επίμαχες συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων φαίνεται πως διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε ότι οι εξοπλισμοί ήταν αναγκαίοι μετά το επεισόδιο στα Ίμια, αλλά μετά το 2001 οπότε υπεγράφη η σύμβαση του Ελσίνκι το ποσοστό τους μειώθηκε, παρότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε.

"Το ΚΥΣΕΑ" τόνισε "είναι όργανο πολιτικό αποφασίζει για τις κατευθύνσεις της πολιτικής. Ήξερε ότι υπάρχουν αντισταθμιστικά αλλά όχι ποια. Αποφάσιζε να γίνονται συμπαραγωγές. Το ΚΥΣΕΑ δεν έκανε διαπραγματεύσεις, δεν εξέταζε τιμές ούτε το περιεχόμενο συμπαραγωγής και αντισταθμιστικών. Ο Υπ. Άμυνας κινεί μέσα στο υπουργείο τη διαδικασία. Δεν έχει ελεγκτικό ρόλο το ΚΥΣΕΑ, δεν ψάχνει τις συμβάσεις."

Απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εάν  είναι δυνατή η δωροδοκία, ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε ότι "κάλλιστα χωρεί, αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή" προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Γ.Παγοροπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είπε ότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί αλλά ερευνάται από το δικαστήριο.

"Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε" απάντησε ο Κ.Σημίτης "εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στο διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο, στον Υπουργό. Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

Πρόεδρος: Πώς μπορεί να γίνει;

Κ.Σημίτης. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει, αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος;

Κ.Σημίτης: Όχι, δεν έχω καμία γνώση.

Διαβάστε επίσης:

 Στη δίκη Τσοχατζόπουλου η Βίκυ Σταμάτη