ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά έως τον Σεπτέμβριο

Μέθοδο ώστε να επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους κατοίκους των νησιών, πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, δεσμευόμενος ότι δεν θα γίνει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέσα στην τουριστική περίοδο, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

 

 

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάνου Κόνσολα ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ», όμως τόνισε ότι «με μία απλή ηλεκτρονική διαδικασία», χωρίς να πηγαίνουν στις ΔΟΥ «θα μπορεί να γίνεται επιστροφή της διαφοράς στους μόνιμους κατοίκους» αν υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ. Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο μόνιμος κάτοικος θα καταχωρεί την απόδειξη αγοράς και θα εισπράττει την διαφορά.

«Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έχω δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ των νήσων. Σε βαθμό που πρέπει να αναχθεί σε θέμα της ψυχιατρικής. Δεν είναι λογικό να σου βάζουν αυτό το θέμα στην Ουάσιγκτον όπου έχεις τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσεις. Υπάρχουν ιδεολογήματα, ιδεοληψίες των θεσμών», είπε ο Γ. Βαρουφάκης και αποκάλυψε ότι «ο Αλ. Τσίπρας ξόδεψε πολύ καιρό για να εξηγεί στην Άγκελα Μέρκελ ποιο είναι το νόημα του ΦΠΑ στα νησιά». Παράλληλα επεσήμανε ότι «είναι σκάνδαλο» που πέρυσι υπήρξε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ αν και σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Διαβάστε επίσης:

 Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψω πακέτο που μαθηματικά δεν βγαίνει