ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Οι δανειστές ζητούν «ψαλίδι» 300 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

Το συνταξιοδοτικό εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, με δανειστές, όπως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά και με το δημοσίευμα των Financial Times της ανταποκρίτριας στην Αθήνα, Kerin Hope και του γνωστού αρθρογράφου, Peter Spiegel, να επιμένουν σε επώδυνες αλλαγές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους, που ήταν παρόντες, κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα, εκπρόσωποι και των τριών θεσμών – ο Πιερ Μοσκοβισί της Κομισιόν, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – ανέφεραν τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Τόμσεν τις χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρες» και ο κ. Kερέ προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει μια «ολοκληρωμένη συζήτηση» για το πώς θα παραμείνει βιώσιμο το σύστημα.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος σε μία χώρα όπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει σύνταξη,  το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δανειστές πλέον ζητούν «άμεσες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που θα διαγράψουν άμεσα έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό σύστημα και θα το καταστήσουν βιώσιμο, μετά από σειρά πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την βουτιά στην απασχόληση».

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αντιστέκεται σθεναρά: «Θα ήταν η αρχή της κατηφόρας» ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας ότι περίπου 40% των Ελλήνων που έχουν συνταξιοδοτηθεί λαμβάνουν ήδη συντάξεις μικρότερες από 650 ευρώ, κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι, πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο από 20%.

«Τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία εμφάνισαν έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο έναντι πλεονάσματος 800 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, μετά από πτώση 12% στις εισφορές και περικοπή 17% στις κρατικές επιχορηγήσεις», αναφέρει το άρθρο, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Υπογραμμίζοντας ότι «όπως και οι προκάτοχοι της, η νέα κυβέρνηση δεν έχει ενδιαφερθεί για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας δεκάδων κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων», το άρθρο αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει δείξει διάθεση να συμβιβαστεί μέχρις ενός σημείου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ενδέχεται πάντως να συναντήσει αντιδράσεις από μέλη του κόμματός του. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την στάση της για τις συντάξεις, διακηρύσσοντας στη Βουλή: «Οι κόκκινες γραμμές μας θα παραμείνουν».

Διαβάστε σχετικά: