ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης : Δεν είναι εθνική καταστροφή το… Κούγκι!

Φωτιές ανάβει ο Γιάνης Βαρουφάκης καθώς με διπλωματικό τρόπο αφήνει να εννοηθεί πως όλα τα ενδεχόμενα στην διαπραγμάτευση είναι στο τραπέζι ακόμα και αυτό του… Κούγκι! 

 

Η αναφορά του έγινε σε συνέντευξή του στην ERTOpen και ήδη προκαλεί μεγάλη συζήτηση. 

«Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι. Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης; Πρέπει να θεωρούμε το Κούγκι εθνική καταστροφή» , διερωτήθη και συμπλήρωσε: «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι». Πάντως, σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Δεν έχουμε τα όπλα να επιβάλουμε τις θέσεις μας

Μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές παρατήρησε: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία, όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη», σημείωσε. 

«Ολα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα», τόνισε. «Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».

Αναφερόμενος  σε όσους του λένε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν εξελέγην για αυτό» ενώ απαντώντας σε εκείνους που του λένε να κλείσει τη συμφωνία αναφέρει ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη».

Εκτίμησε ότι εκλογές δεν θα γίνουν και απαντώντας σε ερώτηση για ανασχηματισμό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Για το δημοψήφισμα ανέφερε πώς προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε ότι «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».