ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ποια περίπτωση θα πάει σε εκλογές ο Τσίπρας και σε ποια σε δημοψήφισμα

Σε εκλογές ή δημοψήφισμα είναι πιθανόν να αναγκαστεί να προχωρήσει η κυβέρνηση Τσίπρα καθώς τα μαντάτα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων παραπέμπουν σε ένα νέο μνημόνιο, ασχέτως του επικοινωνιακού περιτυλίγματος που θα επιχειρήσει να το ντύσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η θυελλώδης κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε την απόσταση που χωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, με τους μεν να κινούνται στην κατεύθυνση του συμβιβασμού και τους δε να προτείνουν ρήξη.

Και οι δύο πλευρές πάντως φαίνεται να συμφωνούν ότι σε τελική ανάλυση ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί και πιθανότατα να κληθεί να αποφασίσει είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές στην περίπτωση που η συμφωνία κινείται εκτός προεκλογικών δεσμεύσεων και προγραμματικών δηλώσεων.

Τα στελέχη της "Αριστερής Πλατφόρμας" επιμένουν στην σκληρή γραμμή της ρήξης και των εκλογών, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία, καθως μεταξύ άλλων αναφέρει 

"…Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.

Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας''.

Παράλληλα ο επικεφαλής της συνιστώσας της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, δημοσιογράφος Αντώνης Νταβανέλλος, με άρθρο του στην ιστοσελίδα rproject.gr με τον τίτλο "Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει μεταξύ άλλων ότι "Οι πο­λι­τι­κές συ­νέ­πειες μιας τέ­τοιας στρα­τη­γι­κής υπο­χώ­ρη­σης –γιατί δεν θα είναι πλέον εφι­κτό να μιλά κα­νείς για «συμβι­βα­σμό»– θα είναι άμε­σες. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν είναι δυ­να­τόν να με­τα­τρα­πεί σε κόμμα λι­τό­τη­τας".

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης: