ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα για την Ελλάδα από την Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σκέπτεται να απευθύνει ένα σημαντικό διάγγελμα στο οποίο θα υποστηρίξει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει μία πιθανή εξέγερση έως και εκατό βουλευτών του κόμματός της, δηλ. περίπου του ενός τρίτου της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

 

Η Μέρκελ θα κάνει την ομιλία αυτή αφού η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε μία συμφωνία με όρους που θεωρεί ότι θα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να "πουλήσει" τη συμφωνία στο κοινοβούλιό της και στη γερμανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Θα προβάλει το επιχείρημα πως μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Μέρκελ συζητούν με όσους αντιτίθενται στην παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντάς τους ότι μπορεί να τους ζητηθεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να αποτραπεί μία στάση πληρωμών, ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που απαιτούν οι πιστωτές, σύμφωνα με άλλους τρεις κομματικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο. Η Μέρκελ καλεί μικρές ομάδες διαφωνούντων στην καγκελαρία για να τους το πει αυτό, δήλωσε ένας από αυτούς.

Η προσπάθεια της Μέρκελ να ανασυντάξει το κόμμα της ώστε να υποστηρίξει την παροχή περαιτέρω βοήθειας αντανακλά την άποψή της ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας θα ήταν μία ευρύτερη υποχώρηση για την ευρωπαϊκή ενότητα και επιρροή. Ενώ έχει υποστηρίξει τα σχέδια διάσωσης αφότου η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2010 επεκτάθηκε στην Ευρώπη, αυτή μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη δοκιμασία πειθούς που έχει περάσει.