ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση – φωτιά για τον ΦΠΑ κατέθεσαν οι δανειστές – Όχι λέει η Αθήνα

Πρόταση – φωτιά για τον ΦΠΑ κατέθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι δανειστές, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, στο Brussels Group.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, η νέα πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει το σενάριο θέσπισης δύο συντελεστών ΦΠΑ, ενός χαμηλού στο 11% και ενός υψηλού στο 23%.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα απορρίπτει την πρόταση των δανειστών και επιμένει στην ανάγκη καθιέρωσης τριών συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 7%, 14% και 21%.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, με την ελληνική πλευρά να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Κυβέρνηση: Πιθανή μία συμφωνία έως τέλος του μήνα

Βάσει της προόδου που έχει συντελεστεί έως τώρα στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει συμφωνίας έως το τέλος του μήνα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές λίγες ώρες πριν την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, στην αποψινή συνάντηση, η οποία θα είναι τριμερής, η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξει είτε να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς είναι μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup.

Η κυβέρνηση, ανέφεραν, περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει το Eurogroup που θα την επικυρώσει.