ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλούν την Ελλάδα οι Γερμανοί: Συμφωνία και με ΔΝΤ ή διπλό νόμισμα

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Martin Jaeger.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Jaeger σχολίασε ότι το ελληνικό ζήτημα ενδεχομένως να συζητηθεί άτυπα στη Σύνοδο των G7, που θα διεξαχθεί στη Δρέσδη, καθώς, όπως σημειώνεται, δεν βρίσκεται στα επίσημα θέματα της Συνόδου.

 

Bloomberg: Ο Σόιμπλε μιλάει ανοιχτά για παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε τη δυνατότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα «παράλληλο» νόμισμα, διατηρώντας το ευρώ, αν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές αποτύχουν.

Σε αυτή την αποκάλυψη προς το Bloomberg προβαίνουν δύο άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις απόψεις του. Αμφότεροι τόνισαν πως ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στο «παράλληλο» νόμισμα σε μια πρόσφατη συνεδρίαση στην οποία έδωσε το «παρών». Μάλιστα, ένας εξ αυτών τόνισε πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μαυροβουνίου που χρησιμοποιεί το ευρώ, καίτοι δεν είναι μέλος της νομισματικής ένωσης.

Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, σημειώνει το Bloomberg, δείχνουν ότι κάποιοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, καθώς η αντιπαράθεση με την Ελλάδα σέρνεται από τον Φεβρουάριο. Έτσι, ενώ η Μέρκελ και ο Σόιμπλε λένε δημοσίως πως θέλουν να κρατήσουν στην Ελλάδα στο μπλοκ των 19, την ίδια στιγμή ο τελευταίος δεν αποκλείει την έξοδό της.

Ο Τζάκομπ Φουνκ Κίρκεγκααρντ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, με έδρα την Ουάσινγκτον, αναφέρει πως «η Γερμανία είναι έτοιμη να πάει αυτή τη μικροπολιτική πολύ μακριά και ο Σόιμπλε να έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου σκύλου. Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ χαμηλός».

Διαβάστε επίσης: