ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ για Τσίπρα: Καλοπιάσματα, γλειψίματα και χαριεντισμοί

Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του, εν όψει των όσων έρχονται», κάνει η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας μέσω του Κώστα Καραγκούνη, την ομιλία του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.  

 

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις πρώτες 100 ημέρες στην κυβέρνηση "αλλά δεν είπε ούτε μια κουβέντα τα τόσα ψέματα που τώρα πια αποκαλύφθηκαν". "Μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του!", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε επίσης για τον πρωθυπουργό ότι "κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του ενόψει των όσων έρχονται…".  

Στον ίδιο τόνο και με σκληρές εκφράσεις όπως "γλειψίματα" και ¨Χαριεντισμοί" εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και το ΠΑΣΟΚ .  

Η ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

Μετά τα αμήχανα χαμόγελα, τους χαριεντισμούς και τα γλειψίματα στην κα Μέρκελ που ανέδειξαν στη Ρίγα το αδιέξοδο της δήθεν εξωτερικής διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας πήγε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του για να πει ότι το κρίσιμο για αυτόν δεν είναι το συμφέρον της χώρας, αλλά ο έλεγχος των εσωκομματικών του συσχετισμών και η νομή της εξουσίας.

Ο ελληνικός λαός, που αγωνιά για την πορεία της χώρας, δεν έμαθε σήμερα τίποτα υπεύθυνο και συγκεκριμένο από τον κ. Τσίπρα που αδυνατεί να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του αξιώματός του. Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες; Θα υπάρξει ή όχι συμφωνία; Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, με το ασφαλιστικό, με τις τράπεζες, με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας πριν και κυρίως μετά την 30η Ιουνίου, με το μνημόνιο τρία; Καμία συγκεκριμένη και υπεύθυνη απάντηση δεν έδωσε σήμερα ο κ. Τσίπρας.

Αρνούμενος ρητορικά νέα υφεσιακά μέτρα, οδήγησε τους τελευταίους τέσσερις μήνες τη χώρα πίσω στην ύφεση. Διεκδικώντας ρητορικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, οδήγησε τη χώρα πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα. Ευρισκόμενος ο κ. Τσίπρας σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, αντί να ζητήσει εθνική συστράτευση, αφηγείται και πάλι δήθεν συνωμοσίες, κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς και αντί να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες απευθύνει ώμους εκβιασμούς στα ΜΜΕ, κυρίως στους εργαζόμενους σε αυτά.

Όχι στο όνομα της πολυφωνίας και της διαφάνειας, αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων με τα οποία εφάπτεται και τα οποία αναμένουν την μετεκλογική ανταπόδοση. Τέλος, ενώ θεμελιώδης υποχρέωσή του είναι να ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στο δημόσιο χρέος, αλλαγές που είναι παρακολούθημα και συνέχεια του PSI, επανέλαβε τις χυδαίες συκοφαντίες του κατά του PSI, δηλαδή κατά του μεγαλύτερου κουρέματος χρέους στη διεθνή οικονομική ιστορία που συνοδεύεται και από τη ριζικότερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ.

Όταν ο κ. Τσίπρας κουρέψει έστω ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος, θα αποκτήσει δικαίωμα να ασκεί κριτική. Έως τότε, ας σεβαστεί αυτό που έγινε και είναι η βάση της εθνικής επιχειρηματολογίας για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές. Αν δεν του αρέσει η υπεύθυνη αυτή γραμμή, ας εμπιστευθεί την υπόθεση του χρέους στην επιτροπή της κας Κωνσταντοπούλου. Ας διαλέξει επιτέλους. Και να θυμάται ότι θα απολογηθεί για την επιλογή του.  

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Ποτάμι

«Απολογία στις κομματικές συνιστώσες Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πρώτη κίνηση του Πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από ιδιαίτερα κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της χώρας δεν είναι να ενημερώσει τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα,τον ελληνικό λαό αλλά να απολογηθεί στις συνιστώσες του κόμματός του. Όλη η κοινωνία περιμένει μια απάντηση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του διαδικασίες. Εκεί λοιπόν προσέτρεξε ο κ.Τσίπρας να δώσει λόγο για τις κινήσεις και τις επιλογές του. Από την ομιλία του είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη έγνοια του είναι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος του και πως θα διαπραγματευθεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο κ.Τσίπρας μίλησε για συμφωνία εντός των ημερών. Δεν εξήγησε όμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία. Αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, σε επανάληψη κενών συνθημάτων και σε ευχολόγια. Το μόνο σαφές ήταν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του "εδώ και τώρα" μετατέθηκαν κι επισήμως σε ορίζοντα τετραετίας».