ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για συμφωνία- «Τώρα είναι η ώρα των δανειστών»

Από αύριο ξεκινά η πιο καθοριστική εβδομάδα για το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και η ελληνική αντιπροσωπεία στο Brussels Group θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε ένα κείμενο – συμφωνία με βάση το οποίο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (αν αυτό είναι εφικτό εντός και της επόμενης εβδομάδας) θα συγκληθεί εκτάκτως τo Eurogroup ώστε να ανοίξει ο δρόμους να πληρωθούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, πρωτίστως προς το ΔΝΤ.    

Τεράστια άλματα από την Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει κάνει “τεράστια άλματα” για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία» δήλωσε στο BBC οΥπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

 «Τώρα είναι η ώρα των θεσμών να κάνουν το καθήκον τους», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας οτι «εμείς διανύσαμε τα τρία τέταρτα του δρόμου. Πρέπει να διανύσουν το ένα τέταρτο για να μας συναντήσουν».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα ήταν καταστροφική μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, προβλέποντας ότι θα είναι θα είναι «η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα».

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες το ελληνικό κράτος έχει καταφέρει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και όλες τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό, αλλά και να “τραβήξει” το 14% του ΑΕΠ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ώστε να πληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ και άλλους πιστωτές μας. Τα έχουμε καταφέρει καλά για μια οικονομία που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να το κάνουμε και θα πρέπει να πάρω την απόφαση που κανείς Υπουργός Οικονομικών δεν θέλει. Και φυσικά η επιλογή που κάνει κάποιος σε τέτοια περίπτωση είναι ξεκάθαρη, δεν είναι;» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται η Κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα ή να ανανεώσει την εντολή των πολιτών, απάντησε «δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να προσφύγουμε στον λαό. Οι Έλληνες πολίτες μας στηρίζουν, έχουμε νωπή εντολή για να τερματίσουμε την «παγίδα λιτότητας», να τερματίσουμε το «βρώμικο σπιράλ του πληθωρισμού» και να πούμε στους πιστωτές μας ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους ως πιστωτών η αγελάδα που παράγει το γάλα να «δέρνεται για να υποταχθεί», υπό την έννοια ότι το γάλα δεν θα είναι αρκετό για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω».

Που υπάρχουν οι μεγαλύτερες διαφωνίες

«Σχεδόν σε όλα», απαντά κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. «Πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό».

Για μεν τον ΦΠΑ όσο υπάρχουν προτάσεις τόσο μένει ανοιχτή η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία.

Για τα εργασιακά η συζήτηση θα μετατεθεί το φθινόπωρο, αν και το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας.

Το ασφαλιστικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι. Η «πόρτα» για πρόωρες συντάξεις είναι δεδομένο ότι θα κλίσει. Ένα «ψαλίδι» στις υψηλές συντάξεις θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αλλά για τους δανειστές το πρόβλημα παραμένει.

Αυτή τη στιγμή αναζητούνται ισοδύναμα για την κατάργηση ή αναβολή της ρήτρας μηδενικού, αλλά η κυβέρνηση, όπως δηλώνει σε όλους τους τόνους, δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μείωση των συντάξεων.

Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σίγουρο ότι για φέτος θα είναι κοντά στο 1% (μπορεί και πιο κάτω) και του χρόνου θα διπλασιαστεί. 

Ανοιχτά ακόμη παραμένουν τα ακανθώδη θέματα της απομείωσης του χρέους και της χρονικής διάρκειας της συμφωνίας.

Αν δηλαδή στο κείμενο – συμφωνία θα υπάρξει μια αναφορά στη βιωσιμότητα του χρέους και στην ανάγκη απομείωσής του και αν η συμφωνία θα έχει μακροπρόσθεσμο ορίζοντα, όπως θέλει το Μαξίμου ή θα είναι μεταβατική με στόχο τη επίλυση των πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών του καλοκαιριού.

Εντός αυτού του κλίματος, κύκλοι του Μαξίμου, εκτιμούν πως μόνο μια «πολιτική συμφωνία» μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Γι' αυτό και οι επαφές του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και αξιωματούχους πέραν του Ατλαντικού είναι συνεχείς.     

  Διαβάστε επίσης: