ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρένο» στην αισιοδοξία για συμφωνία βάζει το Βερολίνο

«Φρένο» στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία βάζει το Βερολίνο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να στέλνει αυστηρά μηνύματα προς την Αθήνα.

Η Αθήνα καλλιεργεί αυταπάτες. Η συμφωνία με τους δανειστές, που επαγγέλλεται συνεχώς τελευταία, είναι ανυπόστατη. Εκτός από την ατμοσφαιρική βελτίωση δεν έχει σημειωθεί καμιά προσέγγιση σε θέματα κλειδιά, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Και τίποτα δεν δείχνει, ότι οι διαφορές απόψεων θα γεφυρωθούν σύντομα.

Αυτά και άλλα αιχμηρά παρόμοια έλεγε το απόγευμα της Τετάρτης κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο σχολιάζοντας τις πληροφορίες από την Αθήνα, ότι η πολυθρύλητη συμφωνία είναι θέμα ημερών, ή και ωρών. «Με ποιόν άραγε επιτεύχθηκε αυτό το θαύμα, όταν ο βασικός διαπραγματευτής της Ελλάδας είχε εξαφανισθεί από προσώπου γης για τρεις ημέρες;» διερωτήθηκε. Τηλεφωνικώς πάντως, πρόσθεσε, ή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν μπορούν να επιτευχθούν συμφωνίες τέτοιου βεληνεκούς.

«Δεν είμαστε Κασσάνδρες, είμαστε ρεαλιστές. Απλά δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» τόνισε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Mega, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, τόνιζε ότι οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.

Σχετικά δε με δήλωση του κ. Σόιμπλε για πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για την Ελλάδα, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι ο υπουργός του αναφέρεται σε αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και συνέστησε να διαβαστεί προσεκτικά αύριο ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού των οικονομικών στην εφημερίδαDie Zeit.