ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πέντε «αγκάθια» για να κλείσει η συμφωνία-Τι απαιτούν οι δανειστές

Άκαμπτοι στις απαιτήσεις τους, ακόμα και στο παρά πέντε, εμφανίζονται οι δανειστές, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα, να οπισθοχωρήσει σε βασικά σημεία στα οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά…

Πέντε «αγκάθια» κρατάνε πίσω τις διαπραγματευτικές διεργασίες, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου διαμηνύει πως η συμφωνία καθαρογράφεται

1.Η μη κατάργηση  της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος , η εφαρμογή νέου προσδιορισμού  για την ηλικία συνταξιοδότησης , να μην αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και να μην δοθεί η 13η σύνταξη. 

2. Στο ΦΠΑ θέλουν η Αθήνα να δεχθεί το σύστημα των δύο συντελεστών ( 23% και 12% ) που θα έχει αύξηση σε βασικά είδης διατροφής και τα φάρμακα.

3. Στο δημοσιονομικό απαιτούν η ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την διαφορά των 1,8 δισ. ευρώ για νέα μέτρα που προκύπτει από το στόχο που θέτουν οι θεσμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα τον 2015 ( 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή 2,7 δις ευρώ ) έναντι του στόχου που θέλει η Αθήνα να βάλει η Αθήνα( 0,75% του ΑΕΠ ή 1,3 δις ευρώ ) συν ένα μικρό έλλειμμα που καταγράφουν περίπου 500 εκ ευρώ χωρίς να ληφθούν καθόλου νέα μέτρα.

4. Στο ασφαλιστικό, οι δανειστές ζητούν άμεσα παρεμβάσεις για την μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων ώστε να κλείσει το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

5. Στο εργασιακό επιμένουν (ειδικά το ΔΝΤ) σε θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και αναδιάρθρωση του συνδικαλιστικού νόμου.

Ενώ  παραμένουν σε εκκρεμότητα η διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και οι αποκρατικοποιήσεις όπου υπάρχει στρατηγική διάσταση απόψεων και πάνε για διευθέτηση πριν το τέλος του χρόνου.

Διαβάστε σχετικά: