ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόμβες και ειρωνείες από ΔΝΤ : Συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει…

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία δεν επιβεβαιώνεται από τους αντισυμβαλλόμενους εταίρους και δανειστές. 

 

Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε η Φραγκφούρτη, ούτε η Ουάσιγκτον συμμερίζονται την αισιοδοξία των Αθηνών. Αντιθέτως μάλιστα επιμένουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στις διαπραγματεύσεις σε πλήθος θεμάτων και τίποτε δεν εγγυάται ευτυχή κατάληξη. 

Ανυποχώρητη η στάση του ΔΝΤ

Σταθερό στην ανυποχώρητη στάση του- όπως την έχει καταστήσει σαφή από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου- παραμένει το ΔΝΤ και απαντά στο ενδεχόμενο  πακετοποίησης των δόσεων λέγοντας ότι είναι μια επιλογή που θα είχε η Ελλάδα και έχει «γίνει άλλη μια φορά το '80 στη Ζάμπια».   

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μιούρεϊ  έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι δηλαδή επίκειται σύντομα μία συμφωνία για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ θέλει μία συμφωνία με ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών. Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με ένα μόνο μικρό μέρος μέτρων.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «δεν έχω αίσθηση για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία» και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υπάρξει μια συμφωνία.

Ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών

Πρόσθεσε  ωστόσο ότι «το συντομότερο που αυτό συμβεί, το καλύτερο για την Ελλάδα» και ότι «γίνεται μία εντατική δουλειά και δουλεύουμε για να επιτύχουμε μία συμφωνία το συντομότερο δυνατόν». 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου έδωσε για ακόμα μία φορά το στίγμα της σκληρής στάσης που κρατάει το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά ότι το ΔΝΤ «θέλει μία συμφωνία με ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτικών. Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με ένα μόνο μικρό μέρος μέτρων» τόνισε.

Επισήμανε πάντως εκ νέου ότι το ΔΝΤ είναι «σίγουρα ευέλικτο και ανοιχτό σε εναλλακτικές επιλογές» που όμως δεν θα αποκλίνουν από τους στόχους του προγράμματος. 

Οι δόσεις προς το ΔΝΤ θα πληρωθούν κανονικά

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις εκπρόσωπων της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα πληρώσουν τις δόσεις προς το ΔΝΤχωρίς συμφωνία, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επικαλέστηκε την διαβεβαίωση του κ. Βαρουφάκη στην συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι δόσεις προς το ΔΝΤ θα πληρώνονται κανονικά.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να πληρώσει η Ελλάδα τις δόσεις της προς το Ταμείο όλες μαζί-πακέτο στο τέλος Ιουνίου, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό είναι μία επιλογή που θα μπορούσε να είχε η Ελλάδα.

Σημείωσε πάντως με νόημα ότι το «πακετάρισμα των δόσεων»έγινε μια φορά την δεκαετία του '80 στην Ζάμπια. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται  το ΔΝΤ είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Το κόστος στην ελληνική οικονομία από ένα Grexit θα είναι υψηλό, ενώ για την Ευρώπη κάτι τέτοιο θα επιφέρει έλλειμμα εμπιστοσύνης και οι επιπτώσεις δεν πρέπει να υποεκτιμηθούν».  

Κομισιόν: Δεν είμαστε ακόμη κοντά σε συμφωνία

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και χρειάζεται «περαιτέρω πρόοδος» στις τεχνικές διαβουλεύσεις, ήταν το σημερινό μήνυμα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να λυθούν» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Αννίκα Μπράιτχαρντ, ερωτηθείσα για το αν συμμερίζεται η Επιτροπή την αισιοδοξία της Αθήνας, ενώ παρέπεμψε και στην πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.