ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιπαράθεση αρχηγών στη βαριά σκιά της διαπραγμάτευσης

Kορυφαία κοινοβουλευτική «στιγμή», με την αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να εξελίσσεται στη βαριά σκιά της διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα να αυτοτροφοδοτείται από την επίκληση της εθνικής συνεννόησης, ήταν εκ των πραγμάτων η χθεσινή συζήτηση για την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων σχετικά με την πορεία προς τον στόχο για τον έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους.

 

 

Χωρίς βέβαια να καταλήξουν σε μια λύση ολοκληρώθηκε η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε ο Πρωθυπουργός, μετά και από την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκοπός ήταν η εξέταση των τελευταίως κρίσιμων εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, τα «χαρτιά» όμως του Αλέξη Τσίπρα δεν «άνοιξαν», ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αντιπολίτευση. Το στοιχείο της πολιτικής έντασης ήταν έντονο καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ακρότητες του παρελθόντος.

«Ήταν μια χρήσιμη διαδικασία. Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν υπευθύνως επί της προτάσεως των τριών θεσμών και μπορώ να συμπεράνω ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της» σχολίασε ο Πρωθυπουργός. «Θέλουμε κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, με αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, με εισπρακτικά μέτρα μεν αλλά με αναδιανεμητική λογική, και με προστασία της εργασίας» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι στη βάση αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται.

Ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι πρόεδροι του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκαν σε «χάσιμο πολύτιμου χρόνου» που προέκυψε από τους λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης κι έθεσε ο καθένας τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσουν οι ύβρεις σε βάρος της αντιπολίτευσης», να «αλλάξει πολιτική» και να «αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας». Ο κ.Σαμαράς απαντώντας στον κ.Τσίπρα, είπε:

«Επειδή έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση προπαγανδιστών θέλω να επαναλάβω και είμαι σαφής: η προσπάθεια του κ Τσίπρα να βρει συνένοχους στην αποτυχία πέφτει στο κενό. Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί και επομένως η αποτυχία και η αδυναμία συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στον κ Τσίπρα. Αποδείχτηκε ότι ο κ Τσίπρας οργάνωσε τη σημερινή συζήτηση επειδή αναζητά συνενόχους στην αποτυχία»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «ο λαός θέλει έντιμο συμβιβασμό και όχι ρήξη».

 Το κίνημα θα στηρίξει την συμφωνία, «αρκεί να σταματήσουντα παιχνίδια με τη ρήξη και τη δραχμή» δήλωσε. 

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μάλιστα αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο λόγος της συζήτησης, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για τη θέση της κυβέρνησης.

Ο λαός βρίσκεται στη μέγκενη νέου εκβιασμού μεταξύ του σχεδίου Γιούνκερ και του σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για κοροϊδία και εξαπάτηση του λαού, αφού αποδεικνύεται ότι δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και αυτή διαπραγματεύεται ουσιαστικά «τους όρους σφαγής του λαού».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση και επ’ αυτής μόνο θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ».

«Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη τέτοιας συναίνεσης» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ στην τοποθέτησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Στο περιθώριο της συζήτησης που διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα, υπήρξαν εντάσεις με πρωταγωνιστές τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος συγκρούστηκε με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προκάλεσε αντιδράσεις στο Ποτάμι, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τα σχόλιά της σε βάρος στελεχών των εν λόγω κομμάτων.

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Πάνου Καμμένου στον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αντιδρούσε από τα έδρανα στην ομιλία του. «Εσείς στα τέσσερα. Στα τέσσερα εσείς» είπε ο Π.Καμμένος. 

Ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου είπε: «Σας παρακαλώ προστατεύστε με από τους βιβλιοπώλες».

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της δευτερολογίας του κ. Θεοδωράκη προκλήθηκε αντιπαράθεση με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφορμή αποτέλεσε παρατήρηση της κ. Κωνσταντοπούλου για χειρονομία του Γρηγόρη Ψαριανού, (που όμως εκείνη τη στιγμή δεν έδειχνε η κάμερα του καναλιού της Βουλής).

«Έχετε μια αδυναμία κυρία Κωνσταντοπούλου να μην βλέπετε τι συμβαίνει στην άκρα δεξιά πτέρυγα της βουλής είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, για να προκαλέσει την άμεση απάντηση της προέδρου της Βουλής που τον εγκάλεσε γιατί το κόμμα του δεν συμμετέχει στην Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για εγκλήματα των ναζί.

Διαβάστε επίσης:

 Τα μηνύματα Τσίπρα από τη «μάχη» στη Βουλή