ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ομπάμα απαιτεί από Μέρκελ και Τσίπρα να καταλήξουν σε συμφωνία

Στην κορυφή της πρωινής ενημέρωσης του Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της Ελλάδας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναμένεται ότι θα κάνει παρέμβαση στη σύνοδο G7.

 

Ο κ. Ομπάμα θεωρεί ότι η ελληνική κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομία και αποδεχόμενος τις εισηγήσεις του οικονομικού του επιτελείου θα ηγηθεί μαζικών προσπαθειών να μεταπειστεί από αύριο στη Βαυαρία η Άγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι προσπάθειες επηρεασμού θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στη Γερμανία.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, η ομάδα των οικονομικών συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αναμένεται να καταγράψουν τα σημεία στα οποία θα επιμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος ώστε να επέλθει άμεσα συμφωνία που θα αποτρέχει δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο κ. Ομπάμα θα απαιτήσει από την Ευρώπη και την Αθήνα να τερματίσουν τις πολιτικές ακροβασίες και να καταλήξουν σε ένα συμφωνημένο κείμενο το συντομότερο δυνατό.

Πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο MEGA ότι όταν επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία "δεν είναι μέρος κανενός παιχνιδιού και οπωσδήποτε κανενός πολιτικού παιχνιδιού".

"Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο των Οικονομικών αντιμετώπισαν πρόβλημα το τελευταίο διάστημα στις επαφές τους με το ΔΝΤ και τη Γερμανία", πρόσθεσε και όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή στις τάξεις της Ουάσινγκτον δεν κυριαρχεί η αισιοδοξία, αντίθετα οι Αμερικανοί εκτιμούν πως η κατάσταση είναι δύσκολη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει ρεαλισμό από την Άγκελα Μέρκελ και αναμένεται να τονίσει με ισχυρό τρόπο ότι η λίτότητα δεν είναι λύση αλλά δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Ωστόσο, τα μηνύματα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η Αμερική από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους είναι απογοητευτικά καθώς η επιμονή τους για πιο σκληρά μέτρα δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό.