ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Γιατί δε μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα

Την θέση του ότι αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο του για να την αποτρέψει. 

 

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε επίσης τις εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας και μάλιστα γρήγορα, ώστε να συζητηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε και δημόσια ότι δεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό το Σάββατο εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έλαβε ποτέ την εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα.

«Θα ήθελα να λάβω μια εναλλακτική πρόταση για μεταρρυθμίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα πριν μιλήσουμε ξανά», διαμήνυσε πριν την σύνοδο του G7 στις Βαυαρικές Άλπεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μια ημέρα αφότου αρνήθηκε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό επειδή η Αθήνα δεν είχε στείλει τις αντιπροτάσεις της στο σχέδιο των δανειστών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως δεν έχει κάποιο «προσωπικό πρόβλημα» με τον κ. Τσίπρα και παραμένουν «φίλοι», όμως αποσαφήνισε πως «η φιλία πρέπει να έχει μερικούς βασικούς κανόνες».

Ερωτηθείς μάλιστα συγκεκριμένα για το ζήτημα περικοπής του ΕΚΑΣ, που ο κ. Τσίπρας έχει απορρίψει κατηγορηματικά ως «μη βάση συζήτησης», ο κ. Γιούνκερ σχολίασε με νόημα πως το ζήτημα του ΕΚΑΣ συζητήθηκε συγκεκριμένα κατά την συνάντηση των δυο ανδρών την Τετάρτη, όμως ο πρωθυπουργός «δεν το είπε αυτό στην ελληνική Βουλή».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς πότε είναι η προθεσμία για συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε «σίγουρα θα υπάρξει προθεσμία», αλλά δεν είπε πότε γιατί δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει την ημερομηνία προκειμένου να μην επηρεάσει αρνητικά τις συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές. 

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Γιούνκερ σχολίασε ένιωσε «κάπως απογοητευμένος διότι παρουσίασε την πρότασή μας ως τελεσίγραφο κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση».  

«Απογοητεύτηκα από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο ελληνικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή. Παρουσίασε την πρόταση των τριών θεσμών ως 'leave or take' προσφορά. Δεν ήταν αυτό το μήνυμα που του δόθηκε. Παρουσίασε τις προτάσεις των θεσμών σαν να ήταν δικές μου, κάτι που δεν ισχύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκληρό μήνυμα και από Τουσκ

Εν τω μεταξύ, επίθεση στις δηλώσεις «ορισμένων πολιτικών» πως οι εταίροι-δανειστές έχουν ανήθικες απαιτήσεις εξαπέλυσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Νομίζω πως η συζήτηση για την Ελλάδα είναι πολύ απλή. Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, οι δανειστές χρειάζονται εγγυήσεις πως τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν είμαστε ανελέητοι βαρόνοι, οι πιστωτές δεν είναι πάντα ανήθικοι», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε πως το ζήτημα είναι πολύ πιο «σύνθετο» από τον τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζουν «ορισμένοι πολιτικοί».

Διαβάστε επίσης;