ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ξεκάθαρο μήνυμα Ομπάμα – Μέρκελ στον Τσίπρα

Καθαρό μήνυμα προς την Ελλάδα απέστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που συμμετέχουν στις εργασίες του G7.Τ ο ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, μετά και από τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. 

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμύσεις

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιστρέψει στην βιώσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χώρας, χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Το μήνυμα του προέδρου Ομπάμα προς την Γερμανίδα Καγγελάριο στην σημερινή σύνοδο των G7 είναι «ότι το Grexit θα είναι ένα πείραμα με αβέβαιες συνέπειες που δεν πρέπει να δοκιμάσει η ευρωζώνη». Σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που αναφέρει το thetoc.gr ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την άποψη ότι «αν η ιστορία με την Ελλάδα δεν έχει αίσια κατάληξη, αυτό μπορεί να αποτελέσειαπειλή για την οικονομία της ευρωζώνης αλλά και την αμερικανική οικονομία».

Η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει της ανησυχίες της για τις έως τώρα αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, θεωρώντας ότι αυτές δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης, αφού οι επιπτώσεις μπορούν μπορούν να προκαλέσουν οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις. 

Είναι ήδη γνωστό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ακόμη και εάν η χώρα παραμένει στην Ε.Ε. θα έχει συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές ισορροπίες και στις δύο ακτές του Ατλαντικού, ο οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν και να ελεγχθούν.