ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαρροές από Κομισιόν: Δεν είναι επαρκής η ελληνική πρόταση

Δεν είναι επαρκής για να επιτευχθεί η συμφωνία η πρόταση της Αθήνας επιμένουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Να μας απαντήσει επισήμως η Κομισιόν «προκαλεί» το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Reuters: Η νέα πρόταση δεν είναι επαρκής και αποδεκτή  

 Παρά την προσπάθεια που κατέβαλε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης  Σχοινάς να αναχαιτίσει τις πληροφορίες περί απόρριψης της ελληνικής αντιπρότασης ,αυτές εντείνονται.

Μάλιστα το πρακτορείο Reuters με νεώτερο τηλεγράφημα επικαλείται τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους που σημειώνουν πως η νέα ελληνική πρόταση δεν είναι επαρκής για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Αυτό που υποβλήθηκε δεν είναι επαρκές για να κινήσει τη διαδικασία προς τα εμπρός», ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Θα έλεγα ότι δεν είναι επαρκής και δεν είναι αποδεκτή από τα κράτη μέλη», σημείωσε ένας δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αξιωματούχος σημείωσε πως η ελληνική πρόταση δεν περιέχει καμία λύση στην αντιπαράθεση αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Επίσης -σημείωσε- περιείχε προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους που δεν μπορούν να δεχθούν οι δανειστές.

Η Αθήνα  στην αντιπρότασή της προς τους  Θεσμούς προτείνει μεν αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 1,36 δις ευρώ – υπενθυμίζεται πως στην πρόταση τους οι δανειστές ζητούν έσοδα ύψους 1.8 δισ. ετησίως- αλλά για το συνταξιοδοτικό που αποτελεί αιχμή της πίεσης των εταίρων καταγράφει τις προτάσεις της για τις πρόωρες συντάξεις χωρίς κάποια διαφοροποίηση.

Κυβερνητικές πηγές: Καλύψαμε την μισή απόσταση στο πρωτογενές πλεόνασμα  

«Η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Περιμένουμε από τους Θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή απόσταση» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ι υπογραμμίζοντας ότι προτάθηκε 0,75%  πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και 1,75% για το 2016

Νίκος Παππάς: Δεν κάνουμε διάλογο μέσω διαρροών    

 Ο Νίκος Παππάς  ο οποίος μαζί  με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη ,παρουσίασαν στις Βρυξέλλες την αντιπρόταση της Αθήνας στους Θεσμούς επιχείρησε μέσω του Facebook να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλούν οι διαρροές των ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η νέα ελληνική πρόταση «απορρίπτεται» ως «ασαφές αναμάσημα».

Όπως αναφέρει στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook, «καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο», σημείωσε ο κ. Παππάς.