ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός από τις δηλώσεις Ντράγκι για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα ανέφερε ο Ντράγκι ότι η βοήθεια θα συνεχισθεί όσο θα είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες και ξεκαθάρησε ότι όλα είναι στο χέρι της Ελλάδας. 

Σχετικά με την Ελλάδα, ο Ντράγκι είπε ότι οι μηχανισμοί εποπτείας που εγκρίθηκαν κάνουν την ΕΚΤ επόπτη του ελληνικού ζητήματος, ενώ τόνισε ότι όταν πρόκειται για νομισματική πολιτική η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με απόλυτη ανεξαρτησία. Αυτή η προσέγγιση βάσει κανόνων είναι αυτό που απαιτείται και αυτή θα είναι η πορεία μας στο μέλλον, είπε ο κ. Ντράγκι. 

Η ρευστότητα που έχει δοθεί στις ελληνικές τράπεζες φτάνει το 118%. Θα συνεχίσει η βοήθεια ρευστότητας όσο είναι φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες και όσο η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόσβαση στην αγορά.

Την ίδια ώρα, είπε ότι μαζί με τις ανάγκες τις εποπτείας εξηγείται γιατί υπάρχει ανώτατο όριο για τα κρατικά ομόλογα του τραπεζικού τομέα. Για να εξεταστεί αυτή η οροφή για τα κρατικά ομόλογα θα πρέπει να υπάρχει προοπτική για επιτυχή έκβαση του αποτελέσματος ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

«Θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές για την απόφαση αν θα περατωθεί η εξέταση του προγράμματος αυτό βρίσκεται στα χέρια της ευρωομάδας. Θα πρέπει τα κράτη μέλη να αποφασίσουν. Πρόκειται για πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους εκπροσώπους. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε συμβουλές και χρειάζεται να υπάρχει πλήρης και σθεναρή συμφωνία από την Ελλάδα που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη και θα αντιμετωπίσει την αστάθεια. Η ΕΚΤ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για μία τέτοια επιτυχή έκβαση. Μία τέτοια συμφωνία δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ, αλλά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Επίσης ανάφερε: 

Αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κατέστησε σαφές πως η ανάκαμψη ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η ανάκαμψη αυξάνεται και οι επενδύσεις πληθαίνουν.

Μάλιστα, εκτίμησε πως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2016 και κατά +2% το 2017. «Παραμένουμε επιφυλακτικά πεπεισμένοι για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας» τόνισε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης.

Σχετικά με την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε πως η  αγορά ομολόγων έχει βελτιώσει την προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη. «Στόχος είναι ο πληθωρισμός να παραμείνει κάτω του 2% σε μακροπρόθεσμη βάση» σημείωσε εν συνεχεία.

Αναφερόμενος στη μεταβλητότητα των αγορών, εξήγησε πως πάντα εμφανίζεται μετά από την έναρξη ενός προγράμματος λόγω της μείωσης των τιμών.

Διαβάστε επίσης: