ΔΙΕΘΝΗ

Ιούλιο η πρώτη δίκη στο Βατικανό για παιδοφιλία

Το Βατικανό ανακοίνωσε την έναρξη, τον Ιούλιο, της πρώτης δίκης για παιδοφιλία η οποία  θα πραγματοποιηθεί στην Αγία έδρα σε βάρος ενός πρώην ρωμαιοκαθολικού επισκόπου ο οποίος κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με παιδιά όταν ήταν πρεσβευτής του Πάπα στη Δομινικανή Δημοκρατία και ότι είχε στην κατοχή του πορνογραφικό υλικό, καθώς και την παύση από τα καθήκοντά τους δύο Αμερικανών επισκόπων οι οποίοι κατηγορούνται ότι συγκάλυψαν παιδόφιλους ιερείς.

Ο πρώην αποστολικός νούντσιος στη Δομινικανή Δημοκρατία Γιόζεφ Βεσολόφσκι, Πολωνός ο οποίος αποσχηματίσθηκε από δικαστήριο του Βατικανού, έγινε το 2014 το πρώτο άτομοπ το οποίο συνελήφθη μέσα στην Αγία Έδρα με κατηγορίες για παιδοφιλία. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δίκη του στην Πόλη του Βατικανού θα αρχίσει στις 11 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κατηγορίες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία βασίζονται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία της χώρας.

Οι άλλες κατηγορίες σε βάρος του κ. Βεσλόφσκι βασίζονται σε έρευνα του Βατικανού, κατά την οποία βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο τελευταίος είχε ανακληθεί στη Ρώμη από το Βατικανό το 2013, ενώ εξακολουθούσε να είναι διπλωμάτης στο Σάντο Ντομίνγκο και παύθηκε από τα καθήκοντά του, αφού τα μέσα ενημέρωσης της Δομινικανής Δημοκρατίας τον κατηγόρησαν ότι πλήρωνε αγόρια για σεξ.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έχασε αργότερα τη διπλωματική ασυλία του, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 12 ετών, ανακοίνωσε το Βατικανό κατά τη σύλληψή του.

Το Βατικανό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη δημιουργία ενός νέου θεσμού εκκλησιαστικού δικαίου που θα δικάζει επισκόπους που κατηγορούνται για αμέλεια ή συνέργεια με ιερείς τους οποίους έχουν υπό την εξουσία τους και οι οποίοι καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Διαβάστε επίσης: