ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Η ευρωζώνη λειτουργεί με μυστήριους τρόπους

Το Eurogroup δεν επέτρεψε στην ελληνική πλευρά να μοιραστεί τις νέες γραπτές προτάσεις της με οποιονδήποτε υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, καταγγέλλει σε νέο άρθρο του στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Times ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

«Δυστυχώς, η παρουσίασή μου αντιμετωπίστηκε με εκκωφαντική σιωπή», σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ειρωνικά πως στη συνέχεια οι περισσότεροι ομόλογοί του δήλωσαν ενοχλημένοι ότι η Αθήνα δεν είχε καινούργιες προτάσεις.

Επισημαίνει δε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε ως «‘απαράδεκτη’» την όποια κατάθεση νέου σχεδίου, καθώς θα έπρεπε να το υποβάλει στην γερμανική Βουλή.

Ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει την έκπληξή του με το «μυστήριο τρόπο» με τον οποίο κινείται η νομισματική ένωση, σημειώνοντας πως «καθοριστικές αποφάσεις επικυρώνονται τυπικά από υπουργούς οικονομικών που βρίσκονται στο σκοτάδι για τις λεπτομέρειες», τη στιγμή που «μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι πανίσχυρων θεσμών» διαπραγματεύονται με μια «μόνη κυβέρνηση» που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

«Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ σε τι βαθμό αυτή η ρύθμιση είναι αποτελεσματική, πόσο μάλλον ελάχιστα δημοκρατική», προσθέτει, βάλλοντας ουσιαστικά εκ νέου εναντίον της διαρκούς παραπομπής της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο.

Ο κ. Βαρουφάκης παραθέτει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα λόγω της κρίσης και των μνημονίων και υπογραμμίζει πως η χώρα μας τώρα δεν χρειάζεται νέες «περικοπές», αυξημένους φόρους ή «αναξιοπρέπεια», αλλά «σοβαρές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Μεταξύ άλλων, στέκεται στην ανάγκη ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, και ένα και την κατάργηση «σκανδαλωδών» πρακτικών για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

 Φλαμπουράρης: Ακόμα και χωρίς συμφωνία δεν χρεοκοπούμε