ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έπεσε πολύ ξύλο» στο eurogroup : Ο Σόιμπλε απαιτούσε capital control από την Αθήνα

Μπορεί το αποτέλεσμα του eurogroup της Δευτέρας να ήταν συγκρατημένα αισιόδοξο, με τους εταίρους να μιλούν για συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς Αθήνας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν και εντάσεις με τον γνωστό "ταραξία" του συμβουλίου των 19 υπουργών οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

 

Ο Γερμανός πολιτικός, αφού είχε φροντίσει να καταρρίψει κάθε προσδοκία πριν τη συνάντηση με τις δηλώσεις του, εμφανίστηκε σκεπτικός και απέναντι στις πιθανότητες που έχει μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Ευρώπης, που επικαλείται ο Peter Spiegel, οι υπουργοί οικονομικών είχαν έντονη συζήτηση για το κατά πόσο θα έπρεπε επιβάλει capital control στις τράπεζές της.

Ο Β. Σόιμπλε, συνεπικουρούμενος από τον Ιρλανδό ομόλογό του Μ. Νόουναν πίεζαν τους υπολοίπους να υιοθετήσει η Αθήνα περιορισμούς στις αναλήψεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ήδη εύθραυστη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα, δε, με τους Financial Times, αλλά και ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Γιάννης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, φέρεται να διεμήνυσε πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, τη μοναδική χώρα της ευρωζώνης μέχρι σήμερα, στην οποία έχουν επιβληθεί capital controls.

«Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Eκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως η χάραξη νομισματικής πολιτικής δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

«Έπεσε πολύ ξύλο» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση διπλωματικής πηγής στις Βρυξέλλες, με την επισήμανση ότι αυτή τη φορά «δεν πέρασε η σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας».

Κι όλα αυτά, ενώ προσέρχονται οι ηγέτες της Ευρώπης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την οποία φρόντισε να υποβαθμίσει τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ.