ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχώρησε η Ν.Δ. από τη συζήτηση ν/σ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Αποχώρησε η Ν.Δ. από την συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο αφορά μεταξύ άλλων την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την επαναφορά της σύνταξης στους παλινοστούντες ομογενείς.

 

 

Η αιτία της αποχώρησης ήταν η πολιτική αντιπαράθεση με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης. Πάντως ο εισηγητής της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ισχυρίσθηκε ότι είναι ατεκμηρίωτη και λανθασμένη η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ζήτησε να κατατεθεί νέα Έκθεση για να επιστρέψει η Ν.Δ..

Προηγήθηκαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., η οποία επεσήμανε ότι έρχονται μέτρα 8 δισ. ευρώ, ενώ το νομοσχέδιο επαναφέρει τις συντάξεις στους υπερήλικες ομογενείς και παρατείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος είπε ότι το νομοσχέδιο καταργεί μνημονιακούς νόμους της Ν.Δ. και γι’ αυτό αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση. «Αν έχουν πρόβλημα να το λύσουν με την συνείδησή τους», είπε και συνέχισε: «να κάνουν την προσευχή τους και μετάνοιες».

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Γεράσιμου Γιακουμάτου που είπε: «η Ν.Δ. είναι υπέρ και των συντάξεων στους υπερήλικες και σε όλες τις διατάξεις. Εμείς όμως δεν θα παίξουμε το παιχνίδι ράβε – ξήλωνε. Τα λόγια θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά. Στο ψέμα δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε. Φέρτε μας έκθεση του ΓΛΚ που να μας λέει τι κοστίζουν τα μέτρα και αυτά τα χρήματα από πού θα βρεθούν; Από ΑΚΑΓΕ από ΟΤΑ; Εδώ Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει. Παίρνεις από τους συνταξιούχους και έρχεσαι εδώ και κάνεις τον Καραμουρτζούνη».

«Κάτσε καλά, Γεράσιμε» φώναξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, ενώ διαμαρτυρήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. μιλά επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας. «Δεν θα μας αφήσετε να μιλήσουμε; Αυτά να τα κάνεις στην Βόρειο Κορέα», σχολίασε ο κ. Γιακουμάτος.

Νέα αντιπαράθεση ακολούθησε όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου σχολίασε αρνητικά το ότι εισηγητής του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Πρώτη φορά βλέπω αντιπρόεδρο κοινοβουλίου να εισηγείται νομοσχέδιο για κόμμα», είπε.

«Όταν γίνεις γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να μας καθορίσεις το ποιος θα μιλά. Μπορεί και αυτό να γίνει μιας και έχετε αλλάξει τόσα κόμματα», του απάντησε ο Θ. Πετράκος. «Είστε ο τελευταίος που μπορείτε να μιλήσετε για έμενα με τα πέρα-δώθε που έχετε κάνει», ανταπάντησε ο Β. Οικονόμου και συνέχισε: «άσε τώρα που από κομμουνιστής μας έγινες μνημονιακός». Ακολούθησε στιχομυθία μεταξύ των κ. Οικονόμου,  Πετράκου και Λεουτσάκου σε έντονο ύφος:

Θ. Πετράκος: Να ανακαλέσει ο Β. Οικονόμου. Είναι γνωστή η διαδρομή μου. Ο Β. Οικονόμου αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα.

Β. Οικονόμου: Εγώ από πού έχω περάσει τα γραφώ στο βιογραφικό μου. Εσείς γιατί δεν τα λέτε;

Στ. Λεουτσάκος: Μιλάνε όλοι μιλάει και ο Οικονόμου. Μιλάνε όλοι, μιλούν και οι γυρολόγοι.

Β. Οικονόμου: Σας ενοχλεί που δεν ακολούθησα την δική σας πολιτική. Πήρατε αυτά που σας αξίζανε. Το κέντρο δεν θα σας ακολουθήσει.

«Η έκθεση του ΓΛΚ δεν λέει το κόστος», είπε ο Β. Οικονόμου και σημείωσε: «εμείς ζητάμε κάτι απλό: επειδή είναι παραχολογικό το νομοσχέδιο και επειδή το ΓΛΚ δεν μας λέει το κόστος και την ίδια ώρα υπογράφετε συμφωνία με σκληρά μέτρα, υπάρχει αντίφαση. Λέμε λοιπόν να μας πείτε από πού έχετε τα λεφτά. Είναι πέτσινα τα λεφτά και κάνετε φθηνή φιλολαϊκή πολιτική. Εμείς δεν θα συμπράξουμε».

«Η Δημοκρατία έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπουργό. Αν διαβάζατε καλά θα διαπιστώνατε ότι δεν υπάρχει κόστος», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. «Το 300 εκατ. ευρώ κόστος δεν υπάρχει. Η Έκθεση λέει από πού θα προέλθουν τα έσοδα για να καλύψουν το κόστος. Το νομοσχέδιο εκτός της δαπάνης προβλέπει και έσοδα από αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπισης μαύρης εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Στρατούλης.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «οι ενστάσεις μας δεν εδράζονται στο κομμάτι απλοποίησης των ΚΕΠΑ. Ζητήσαμε σοβαρή Έκθεση του ΓΛΚ και ενημέρωση για την συμφωνία».

«Είναι υποκριτική η στάση τους. Θέλουν σκληρά μνημόνια. Έχουν ταυτιστεί με τους δανειστές. Επειδή εδώ δεν υπάρχουν, θέλουν να τους αντικαταστήσουν», σχολίασε ο Στ. Λεουτσάκος.

πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης: