ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει τους Θεσμούς-Ο Βαρουφάκης στο κρίσιμο Eurogroup- H Ελλάδα στην…αγωνία

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει…Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει εκτάκτως στις Βρυξέλλες, όπου για άλλη μία φορά καλείται να αντιμετώπισει τους Θεσμούς, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τις σοβαρές ενστάσεις που αυτό διατηρεί σε σχέση με τις ελληνικές προτάσεις, ενώ ταυτόχρονα τα βλέμματα στρέφονται στο κρίσιμο Eurogroup η οποία και θα διεξαχθεί μια μέρα πριν από την αυριανή τακτική σύνοδο κορυφής. Το «μενού» θα περιλαμβάνει τα ανοικτά θέματα για την επίτευξη συμφωνίας, με την κυβέρνηση να εκπέμπει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς είναι πολύ πιθανό οι δανειστές να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους.

Ζαν Κλωντ Γιουνκερ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καθίσουν  για άλλη μια φορά στο ίδιο τραπέζι, με τις αξιώσεις του Ταμείου να ρίχνουν βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις. καθώς εξακολουθεί να στυλώνει τα πόδια υπέρ των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, με κύκλους της κυβέρνησης ωστόσο να ξεκαθαρίζουν πως " δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της ελληνικής πλευράς". Εξ'αυτού του λόγου, είναι μάλιστα  πολύ πιθανό το Ταμείο να μην συμμετέχει σε μια συμφωνία που δεν θα είναι συνολική και δεν θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι παρέμειναν στη Βελγική πρωτεύουσα οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο Γιώργος Χουλιαράκης με κλιμάκιο Ελλήνων τεχνοκρατών οι οποίοι και βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Με ορόσημο την 30η Ιουνίου και για τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια –καθώς λήγει και η παράταση του πρόγραμματος- όλα δείχνουν πως θα πρέπει να προηγηθεί η επικύρωση μιας συμφωνίας από τη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια αυτή να περάσει από την ελληνική Βουλή, αφού όπως λένε κυβερνητικές πηγές "ο χρόνος πιέζει".

Διαβάστε σχετικά: